Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
1. srpna 2023 19:38
Čas čtení 1:23

Tři civilní lodě prolomily blokádu ukrajinských přístavů v Černém moři

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tři civilní lodě prolomily blokádu ukrajinských přístavů v Černém moři
Zdroj: Picryl/jonathan Guzman/volně k užití

Do ukrajinského přístavu v deltě Dunaje v neděli dopluly tři civilní nákladní lodě. Jde o první překonání ruské blokády v Černém moři, která začala poté, co Rusko odmítlo prodloužit tzv. obilné dohody, umožňující přepravu ukrajinského obilí do světa.

Tři nákladní lodě, z nichž dvě patří společnostem z Řecka a Izraele, třetí má turecko-gruzínskou registraci, v neděli dopluly do obilných terminálů ukrajinského přístavu Izmail v Černém moři za doprovodu letadel Severoatlantické aliance (NATO). Na svém webu o tom informoval časopis Forbes.

Rusové o lodích museli vědět, ale nepokusili se je zastavit

Prolomili tím ruskou blokádu, která nastala poté, co země odmítla prodloužit tzv. obilné dohody, umožňující přepravu dodávek ukrajinského obilí z černomořských přístavů po celém světě. Rusko po vypovězení této dohody varovalo, že všechny lodě, které budou plout do ukrajinských přístavů, budou považovány za potenciální přepravce vojenského nákladu.

1. srpna 2023 17:14 Čas čtení 0:56 Důležité volby na Slovensku se blíží. Nový průzkum ukazuje, kdo by nyní vyhrál Důležité volby na Slovensku se blíží. Nový průzkum ukazuje, kdo by nyní vyhrál

„Zprávy o tom, že tři civilní plavidla nerušeně doplula na Ukrajinu, mohou naznačovat, že Rusko v současnosti buď nechce, nebo nemůže provádět prohlídky plavidel,“ cituje Forbes komentář amerického Institutu pro studium války (ISW). I když Rusko po odmítnutí prodloužení obilné dohody poslalo do Černého moře hlídkovací loď, zahraniční lodě směřující do ukrajinských přístavů se nepokusilo zastavit. 

Lodě měly přitom zapnuté komunikační zařízení, takže jejich poloha a kurz byly viditelné pro každého, kdo má přístup na internet a webové stránky pro sledování lodního provozu.

Podle Forbes izraelské plavidlo s kódovým označením Ams1 a řecké plavidlo se značkou Sahin 2 pluly směrem k ukrajinskému přístavu Izmajil přes Bosporský průliv, zatímco turecko-gruzínské plavidlo se vydalo na cestu ze severního Turecka.

Jejich plavbu monitorovala čtyři průzkumná letadla: hlídkovací letoun P-8 amerického námořnictva, Challenger americké armády s radarem pro snímání povrchu, bezpilotní letoun RQ-4 a letadlo včasné výstrahy E-3 z NATO. Žádné z těchto letadel neneslo výzbroj, ale stíhačky ze zemí NATO byly připraveny v nedalekém Rumunsku.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Lodě pravděpodobně naloží v přístavu Izmajil obilí, poté se vrátí do Černého moře a budou pokračovat do zahraničních přístavů. Úspěšný průlom ruské blokády v Černém moři by mohl být signálem pro mezinárodní přepravce, že obnovit přepravu z ukrajinských přístavů je poměrně bezpečné.

Domů
Sdílet
Diskuse