Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. srpna 2023 7:00
Čas čtení 1:28

Skoro polovina šéfů a šéfek si myslí, že generace Z není připravená na práci. Nechtějí je ani zaměstnat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Gen Z je nazývána citlivější generací, se kterou se ale obtížně pracuje. Zatímco mnozí s tím nesouhlasí a chválí gen Z za to, že se nechce smířit s toxickou pracovní kulturou a prosazuje sociální spravedlnost, jiní tvrdí, že není na práci dost připravená.

praca, zufalstvo, zamestnanec, hnev
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Nový průzkum online magazínu zaměřeného na studentský život Intelligent zjistil, že si mnozí manažeři myslí, že čerství absolventi vysokých škol nejsou připraveni na pracovní prostředí, někteří z nich se dokonce snaží vyhýbat jejich zaměstnávání. Informoval o tom server Bussines Insider.

 

Intelligent se zeptal 1 243 lidí ve vedoucích pozicích firem na jejich názor na práci s absolventy, již jsou většinou členy generace Z, tedy narození přibližně v letech 1997 až 2012. Průzkum zjistil, že 40 % dotázaných obchodních lídrů uvedlo, že čerství absolventi vysokých škol nejsou připraveni vstoupit do pracovního procesu. Většina respondentů však uvedla, že absolventi gen Z jsou alespoň trochu připraveni.

8. srpna 2023 18:02 Čas čtení 2:22 „Chtěl jsem, aby mě lidé viděli takového, jaký jsem.“ Antonín v dospívání zjistil, že se necítí jako žena „Chtěl jsem, aby mě lidé viděli takového, jaký jsem.“ Antonín v dospívání zjistil, že se necítí jako žena

Nebudou je chtít zaměstnat?

Podle studie může špatné vnímání generace Z dokonce ovlivnit rozhodování HR oddělení o jejich náboru. Ze 40 % dotázaných firemních ředitelů, kteří uvedli, že čerství absolventi nejsou připraveni vstoupit do pracovního procesu, se 94 % z nich někdy vyhýbalo jejich zaměstnání, ať už pravidelně, nebo zřídkakdy. 

Obchodní lídři, kteří v průzkumu odpovídali, uvedli, že lidé příslušící ke gen Z mají negativní vlastnosti, včetně špatné pracovní morálky, podprůměrných komunikačních dovedností a pocitu, že mají určitá privilegia.

 

Z těch, kteří si myslí, že absolventi generace Z nejsou připraveni na zapojení do pracovního procesu, 62 % uvedlo, že je to vlivem moderní kultury, a 48 % zdůvodňuje nepřipravenost pandemií covidu-19. Někteří respondenti také uvedli, že s čerstvými absolventy bylo těžké pracovat, protože je rodiče a učitelé nedokázali dostatečně připravit. Velká většina skupiny si myslí, že by mladým pomohly lekce etikety.

Průzkum měl podobné výsledky jako dubnový průzkum společnosti Resume Builder. 74 % manažerů, kteří se průzkumu účastnili, uvedlo, že s gen Z bylo obtížnější pracovat než s předchozími generacemi.

8. srpna 2023 11:20 Čas čtení 3:13 Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil

Kdo je skutečně připraven na budoucnost?

Diane Gayeski, profesorka strategické komunikace na Ithaca College, řekla Intelligentu, že nikdo není skutečně připraven na pracovní proces, a to kvůli rychlým změnám v technologiích, hromadné rezignaci učitelů, sester a dalších odborníků i pandemii covidu-19. Podle Gayeski mohlo mnoho příslušníků gen Z dokonce zakrnět v sociální oblasti, protože byla jejich školní docházka ovlivněna pandemií. 

Podle The Wall Street Journal se některé společnosti a univerzity však snaží zaměřit na školení a workshopy pro gen Z. Kurzy, které se zabývají například tím, jak se chovat v kanceláři, co nosit a dalšími nezbytnými soft skills, se mohou ukázat jako velmi přínosné.

Anketa:
Co si o tom myslíš ty? Jsi gen Z a máš problémy sehnat práci?
Už se mi stalo, že mě nechtěli vzít, protože jsem gen Z.
Ne, v práci nemám problémy.
Už se mi stalo, že mě nechtěli vzít, protože jsem gen Z.
44 %
119 Hlasů
Ne, v práci nemám problémy.
56 %
151 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse