Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
15. srpna 2023 15:12
Čas čtení 0:51

Letošní rok bude nejspíš nejteplejší v historii. A příští bude ještě teplejší, tvrdí NASA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Letošní rok bude nejspíš nejteplejší v historii. A příští bude ještě teplejší, tvrdí NASA
Zdroj: Unsplash/Matt Palmer/volně k užití

Podle agentury NASA je na 50 % pravděpodobné, že letošní rok bude nejteplejší v dějinách. Podle zveřejněných závěrů by ho ale příští rok 2024 měl ještě překonat.

Podle vedoucí vědkyně Sarah Kapnick je rok 2023 v tuto chvíli třetím nejteplejším zaznamenaným rokem v historii. Pravděpodobnost, že se vyšplhá na první příčku, je podle ní na padesáti procentech.


Kromě vlivu globálního oteplování přispívá k vysokým teplotám i cyklický jev El Niño, kvůli kterému dochází k ohřívání povrchu oceánů. Podle odborníků bude pokračovat i v příštím roce. 

15. srpna 2023 9:30 Čas čtení 0:44 Trump už počtvrté obviněn. Měl porušit zákony, za které úřady běžně stíhají mafiánské gangy Trump už počtvrté obviněn. Měl porušit zákony, za které úřady běžně stíhají mafiánské gangy


Podle klimatologa z NASA Gavina Schmidta nás to nejhorší ale čeká až příští rok. „Nejsilnější dopad El Niña se ale projeví až v roce 2024,“ říká pro americkou stanici CNN Schmidt. „Vypadá to tedy nejen tak, že rok 2023 bude nadměrně teplý a možná s velkou pravděpodobností i v tomhle ohledu rekordní, ale také tak, že rok 2024 bude ještě teplejší,“ doplnil. 


S tím souhlasí i Kapnick. Podle ní jsou totiž letošní rekordní teploty chladné ve srovnání s těmi, které budeme zažívat v dalších letech, pokud nezačneme proti klimatické změně bojovat a planeta se nadále bude ohřívat. 

14. srpna 2023 18:53 Čas čtení 0:54 Krokodýly přitahuje pláč malých dětí, zjistila studie. Dokáží jej rozlišit lépe než lidé Krokodýly přitahuje pláč malých dětí, zjistila studie. Dokáží jej rozlišit lépe než lidé


Americké vědce momentálně znepokojuje zejména teplota na povrchu oceánů. I tam totiž v posledních měsících padají rekordy, jež mají až katastrofický dopad na organismy, které v oceánech žijí, především pak na korály. 


„Matka příroda nám posílá vzkaz. Musíme jednat hned, jinak bude pozdě. Musíme zachránit klima a naši planetu. Jsme v tom všichni spolu,“ dodal pak i šéf NASA Bill Nelson.

Domů
Sdílet
Diskuse