Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
30. srpna 2023 14:32
Čas čtení 0:36

V Odře na hranici s Českem našli 30 kilo mrtvých ryb. Jde o druhý úhyn za poslední měsíc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Odře na hranici s Českem našli 30 kilo mrtvých ryb. Jde o druhý úhyn za poslední měsíc
Zdroj: TASR/AP

Předpokládá se, že se do pohraniční obce dostaly po proudu z Česka.

Uvedené množství ryb se na místě objevilo během několika dní. Úřady nyní plánují analyzovat vzorky tkání a vody z oblasti nálezu. Jde o druhý větší nález uhynulých ryb za poslední měsíc. 

Další úhyn zvířat za poslední měsíc

K hromadnému úhynu došlo v Odře také letos v červenci, konkrétně na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku. Uhynuly stovky ryb, podle státního podniku Povodí Odry šlo asi o dvě procenta celkové populace v řece.

Výsledky laboratorních rozborů, důkladná analýza a intenzivní prošetření události expertů ze strany několika institucí později ukázaly, že příčinou úhynu byl nedostatek kyslíku ve vodním toku v důsledku extrémních hydrometeorologických podmínek. Experti ale zcela nevyloučili ani cizí zavinění. 

Hromadný úhyn ryb v Odře byl zaznamenán také loni v létě v Polsku a Německu. Způsobilo ho šíření bičíkovce Prymnesium parvum. Ten do vody uvolňuje látky, které jsou pro ryby jedovaté. Původně ale vyšetřovatelé pracovali i s verzí trestného činu úmyslné kontaminace.

Domů
Sdílet
Diskuse