Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
19. září 2023 17:04
Čas čtení 0:34

Sjezdovka ve Francii ukončila nadobro provoz. Kvůli klimatickým změnám se potýká s nedostatkem sněhu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sjezdovka ve Francii ukončila nadobro provoz. Kvůli klimatickým změnám se potýká s nedostatkem sněhu
Zdroj: wirestock / Freepik / volně k užití

Francouzské lyžařské středisko La Sambuy, ležící nedaleko Mont Blancu, se rozhodlo definitivně ukončit svůj provoz. Kvůli nezvykle teplým zimám se potýká s nedostatkem sněhu, loni fungovalo jen několik týdnů.

Lyžařské středisko ohlásilo, že se mu nevyplatí nadále udržovat sjezdovky v provozu. Kvůli globálnímu oteplování se totiž lyžařská sezona v dané části francouzských Alp omezila na několik týdnů v roce. 

„Předtím u nás byl sníh v podstatě od začátku prosince do konce března,“ řekl starosta La Sambuy Jacques Dalex. Podle Dalexe ve městě minulý rok nasněžilo „pouze na čtyři týdny a ani tehdy moc sněhu nebylo“. „Na sjezdovce se brzy objevila holá místa a kameny,“ dodal starosta. 

Dalex přiblížil, že kvůli možnosti otevřít sjezdovku jen na pár týdnů v roce by se rozpočet města musel vyrovnat se ztrátou zhruba půl milionu eur (přes dvanáct milionů korun). 

La Sambuy je malým střediskem se třemi lanovkami, které se veřejnosti otevřelo v roce 2016. Pro komornější prostředí a menší převýšení se stalo oblíbeným především u rodin s dětmi, které do městečka jezdily trávit zimní prázdniny, píše CNN

Domů
Sdílet
Diskuse