Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák ČTK
23. září 2023 v 10:00
Čas čtení 0:51

Začal astronomický podzim, jaké s sebou přinese počasí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začal astronomický podzim, jaké s sebou přinese počasí?
Zdroj: Unsplash/Atilla Bingöl/volně k užití

V sobotu v 8:50 hodin ráno středoevropského času nastala podzimní rovnodennost, která ukončila léto a zahájila podzim. S nástupem podzimu do Česka přichází také déšť a ochlazení.

Slunce na obloze v okamžiku rovnodennosti opustilo znamení Panny a vstoupilo do Vah. Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy. Při oběhu Země kolem Slunce se opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Na severní polokouli panuje léto, je-li přikloněna ke Slunci. Pokud je přikloněna jižní polokoule, je tomu naopak. 

Jak bude o víkendu?

V sobotu bude v Česku převládat zatažená až oblačná obloha, na východě se místy objeví déšť. Nejvyšší teploty meteorologové očekávají mezi 15 až 19 stupni, na horách kolem 11 stupňů. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s.

Chladné počasí s námi vydrží i v neděli. Převládat bude jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno. Nejvyšší teploty vystoupají na 16 až 20 stupňů. Vát bude slabý, na východě mírný severozápadní až západní vítr o síle 2 až 6 m/s. Ráno se mohou ojediněle vyskytnout mlhy.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se však v příštím týdnu můžeme těšit na příchod babího léta s ojedinělými teplotami až 28 stupňů.

Domů
Sdílet
Diskuse