Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Koucká
3. října 2023 9:59
Čas čtení 0:49

Gaudí rotuje štěstím v hrobě. Barcelonská Sagrada Família se po 140 letech konečně dostaví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gaudí rotuje štěstím v hrobě. Barcelonská Sagrada Família se po 140 letech konečně dostaví
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Ikonická barcelonská katedrála Sagrada Família se blíží k dokončení. Poslední stavební úpravy by měly proběhnout v roce 2026 a po 140 letech by tak mohla být stavba konečně hotová.

Světoznámé architektonické dílo navržené katalánským architektem Antoniem Gaudím, který je pohřben v kryptě kostela, je proslulé tím, že není dokončeno ani po téměř půldruhém století. Jedná se o největší nedokončený kostel na světě.


Dokončení věží věnovaných čtyřem evangelistům už je ale na spadnutí. Poslední, hlavní věž by měla být dokončena v roce 2026, informuje TASR na základě reportáže Sky News.


Věže evangelistů budou obklopovat centrální a nejvyšší věž zasvěcenou Ježíši Kristu. V těchto dnech byly na vrchol obou věží evangelistů umístěny sochy symbolizující Matouše a Jana. V loňském roce již byly na věži evangelistů umístěny sochy Marka a Lukáše. V listopadu se má konat slavnostní mše u příležitosti dokončení všech čtyř věží.

3. října 2023 8:57 Čas čtení 0:42 Personální veletoče u prezidenta Pavla. Kdo kromě Řehákové také končí? Personální veletoče u prezidenta Pavla. Kdo kromě Řehákové také končí?

Symbol Barcelony


Základní kámen kostela byl položen v roce 1882, což znamená, že se staví již 141 let. Tato monumentální památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO přiláká do Barcelony, hlavního města Katalánska, každoročně miliony návštěvníků.


Gaudí, který zemřel v roce 1926, zasvětil Sagradě Famílii velkou část svého profesního života. Jeho nedokončené dílo se stalo symbolem Barcelony po celém světě.


Probíhající stavební práce vycházejí z architektových sádrových modelů, fotografií a publikací jeho původních výkresů, které byly zničeny při požáru v roce 1930. Dokončení se očekává v roce 2026 v den stého výročí Gaudího úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse