Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. října 2023 12:45
Čas čtení 0:44

Co bylo trendy za Ježíše? Podívej se na jedinečný nález dva tisíce let starého make-upu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Co bylo trendy za Ježíše? Podívej se na jedinečný nález dva tisíce let starého make-upu
Zdroj: Getty images

Archeologové objevili starověký obchod s kosmetikou a šperky, který je tisíce let starý.

Nález vědci a vědkyně odkryli ve starověkém městě Aizonoi v dnešním západním Turecku, které bylo významným politickým a ekonomickým centrem Římského impéria, píše BBC.

12. října 2023 8:43 Čas čtení 0:49 Margot Barbie a Ken Gosling se znovu potkají na plátně. Zahrají si v prequelu téhle známé klasiky Margot Barbie a Ken Gosling se znovu potkají na plátně. Zahrají si v prequelu téhle známé klasiky

Odborníci našli různé předměty, například lahvičky s parfémy a zbytky make-upu, jako jsou oční stíny a tvářenky. Má se za to, že tato líčidla používaly římské ženy před více než 2000 lety.

starověký make-up
Zdroj: Getty images

Podobné pigmenty se používají i dnes

V obchodě se podle archeologů prodávaly šperky a kosmetika včetně parfémů a líčidel.

Našli i různé korálky z náhrdelníků a sponky do vlasů a také velké množství lastur ústřic, ty sloužily jako nádobky na make-up.

11. října 2023 12:02 Čas čtení 1:05 Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše

Odborníky překvapilo, že nalezená líčidla obsahovala pestrobarevné pigmenty podobné těm, které v tvářenkách a očních stínech používají dodnes. Z deseti nalezených odstínů bylo nejvíce z nich v červených a růžových barvách.

archeologie, makeup
Zdroj: Getty Images


Římské ženy požívaly různé přírodní látky jako červený okr, červené olovo a rumělku jako tvářenku nebo rtěnku. Kohl (kajal) byl aplikován na oči, aby ztmavil oční víčka a poskytl ochranu před oslněním sluncem. Obočí mělo být tvarováno tak, aby mělo definovaný oblouk, a ztmavení a zvýraznění obočí bylo také běžnou praxí a znakem krásy, uvádí web Ancient Origins.

Domů
Sdílet
Diskuse