Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Radim Šlechta
16. října 2023 v 22:58
Čas čtení 1:01

Aktualizováno: Policie vážně postřelila teroristu z Bruselu. Dva lidi zabil kalašnikovem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Bruselská policie v úterý zneškodnila útočníka, který v pondělí zastřelil dva lidi ze Švédska. Útok si vyžádal také neupřesněný počet zraněných.

Aktualizováno: Belgická policie v Bruselu vážně postřelila člověka, který by mohl být podezřelý z pondělní vraždy dvou švédských občanů. Prokuratura zatím jeho identitu nepotvrdila. Postřeleného měla policie zasáhnout do hrudníku a těžce jej zranit, jeho stav ale zatím  rovněž není známý.

Původní zpráva: 

Mobilizace policejních sil přišla krátce poté, co při střelbě, k níž došlo v pondělí kolem 19:15 místního času v širším centru Bruselu, přišli o život dva lidé. Belgická média potvrdila, že ke střelbě došlo na náměstí Sainctelette, kde se nachází stanice metra, která zajišťuje i dopravu směrem ke stadionu Heysel. Na tomto stadionu se v pondělí večer konal kvalifikační fotbalový zápas mezi domácí Belgií a Švédskem, který se nakonec nedohrál. 

Podle několika belgických médií, která se odvolávají na policejní zdroje a amatérské videozáznamy, pachatel střílel ze skútru ze zbraně typu kalašnikov, měl na sobě bílou helmu a fluorescenční vestu a údajně křičel „Alláhu akbar“. Obě oběti střelby měly na sobě švédské dresy. Policie posílila ostrahu v okolí fotbalového stadionu a postupně se přidávají hlídky i v dalších částech města.

Podle agentury Belga mají bezpečnostní služby k dispozici videozáznam neznámého útočníka, který se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Útočník na videu údajně tvrdí, že se pomstil ve jménu islámu tím, že zabil tři Švédy. Belga však upozornila, že pravost videa je třeba ještě ověřit.

Belgický Úřad pro koordinaci a analýzu hrozeb (OCAM) se v návaznosti na to rozhodl zvýšit stupeň teroristické pohotovosti na čtvrtý, což je maximální stupeň a je synonymem vážné a bezprostřední hrozby.

Domů
Sdílet
Diskuse