Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
3. listopadu 2023 11:02
Čas čtení 0:47

Přerušte konflikt a umožněte humanitární pomoc Gaze, přijel do Izraele zatlačit americký ministr zahraničí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Přerušte konflikt a umožněte humanitární pomoc Gaze, přijel do Izraele zatlačit americký ministr zahraničí
Zdroj: TASR/AP

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken v pátek dorazil do izraelského Tel Avivu, kde se očekává, že bude tlačit na izraelskou vládu premiéra Netanjahua, aby umožnila vjezd humanitární pomoci do Pásma Gazy, v němž momentálně probíhá vojenská operace.

Blinken dorazil do Tel Avivu před několika hodinami, a jak uvádí The Guardian, očekává se, že bude tlačit na izraelskou vládu v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem, ať se dostane do Pásma Gazy humanitární pomoc. V Gaze vládne po izraelském bombardování chaos.

Americký Bílý dům však údajně nehovoří o zastavení operace jako takové, ale spíše o chvilkovém pozastavení v jistých lokalitách, jak uvedl mluvčí John Kirby. Kromě toho se má Blinken snažit vyjednat konkrétní kroky k tomu, aby se minimalizoval dopad vojenské intervence na palestinské civilisty.

2. listopadu 2023 15:32 Čas čtení 0:41 Počet obětí v Pásmu Gazy se vyšplhal na 9 000, víc než třetina mrtvých jsou děti Počet obětí v Pásmu Gazy se vyšplhal na 9 000, víc než třetina mrtvých jsou děti

Izrael se mstí

Pozemní a letecká operace nad Pásmem Gazy je reakcí Izraele na útok teroristické organizace Hamás, která má nad Gazou kontrolu. Dne 7. října teroristé vnikli na jižní území Izraele a zabili na 1400 Izraelců. Od té doby, v odvetné akci, zabili Izraelci podle The Guardianu více než 9 tisíc Palestinců, mezi nimiž bylo hodně žen a dětí. Více než 32 tisíc lidí bylo zraněno.

Bombardování izraelského letectva vyhnalo dle hrubých propočtů více než 1,1 milionu obyvatel ze skoro dvouapůlmilionové Gazy. Chybí zde jídlo, voda a palivo. Nemocnice nestíhají a jsou na hranici provozuschopnosti. BBC dodává, že na 700 tisíc obyvatel Gazy nemá přístup k elektrice, internetu nebo pitné vodě.

Domů
Sdílet
Diskuse