Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
10. listopadu 2023 9:14
Čas čtení 0:46

Cena benzinu klesá. Za naftu budeme ale platit čím dál více

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Cena benzinu klesá. Za naftu budeme ale platit čím dál více
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/na voľné použitie

Již několikátý den v řadě klesají velkoobchodní ceny výrobců benzinu a nafty. Změna už se začíná promítat i na prvních domácích pumpách.

„Velkoobchodní ceny začaly výrazně padat. Proto ode dneška zlevňujeme litr benzinu o korunu, nově u nás bude stát 36,50. Jestli spadnou velkoobchodní ceny ještě níže, a ta možnost tam určitě je, tak zlevníme v dalších dnech nejspíše znovu. Uvidíme,“ sdělil v rozhovoru pro Hospodářské noviny šéf sítě čerpacích stanic Tank ONO Jiří Ondra.

9. listopadu 2023 16:14 Čas čtení 1:06 Dodávky antibiotik převýší potřeby Česka, chybět ale může jiný lék Dodávky antibiotik převýší potřeby Česka, chybět ale může jiný lék

Za poklesem stojí především snížení ceny ropy na trzích. Litr benzinu stojí v Česku dle záznamů společnosti CCS v průměru 38,85 koruny a litr nafty 39,31 koruny. Ve čtvrtek zlevnila síť Tank ONO naftu na 37,50 koruny. Benzin by prý ještě mohl jít dolů, s naftou to není tak jisté, přes zimu její cena totiž ještě stoupne.

S příchodem topné sezóny se část produkce nafty přesune do závodů na topné oleje. Ceny nafty také může ovlivnit končící výjimka Slovnaftu, která mu umožňuje exportovat produkty ruské nafty do okolních zemí. Po pátém prosinci bude moci ropu používat jen pro vlastní trh. Česko ale zásobuje 15–⁠20 procenty své spotřeby dieselu, což vyvolalo otázku, jestli v zemi nebude nedostatek.

Experti však tvrdí, že ačkoliv bude muset být společnost nahrazena jinými rafineriemi z Polska a Německa, což bude složitější pro logistické trasy, žádná katastrofa nehrozí.

Domů
Sdílet
Diskuse