Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
17. listopadu 2023 17:24
Čas čtení 0:40

VIDEO: Islandský Grindavík se chystá na nejhorší. Sopka trhá město na kusy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Evakuované město Grindavík na jihozápadě Islandu se proměnilo v město duchů. Tamní obyvatelé se museli přesunout do bezpečí kvůli blížícímu se výbuchu nedaleké sopky.

Oblast poloostrova Reykjanes, na kterém se 3,5tisícový Grindavík nachází, zaznamenává každý den stovky zemětřesení, jež signalizují blížící se sopečnou erupci. Pod městem se podle geologů vytvořil několikakilometrový tunel plný žhavého magmatu, které se nyní dere na povrch.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Getty Images

„Pod Grindavíkem se valí jako podzemní nákladní vlak,“ vysvětlil pro stanici BBC Matthew Roberts z Islandského meteorologického ústavu. Podle něj město postupně klesá a čím dál více se přibližuje podzemní lávě. Západní část města údajně jen za uplynulý týden klesla o více než jeden metr. Nyní se propadá asi o čtyři centimetry za den.

14. listopadu 2023 10:47 Čas čtení 0:31 ŽIVĚ: Na Islandu došlo k evakuaci občanů kvůli hrozící erupci. Obavy vyvolávají i další sopky ŽIVĚ: Na Islandu došlo k evakuaci občanů kvůli hrozící erupci. Obavy vyvolávají i další sopky

Díry v zemi ohrožují místní obyvatele 

Na videích, která kolují na sociálních sítích, jsou k vidění rozsáhlé škody, jež postihly ostrovní infrastrukturu. Ve městě se objevují rozsáhlé pukliny v silnicích, ze kterých stoupá kouř. V Evropě panuje také obava před dopadem výbuchu tamní sopky na leteckou dopravu.

Domů
Sdílet
Diskuse