Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
20. listopadu 2023 14:13
Čas čtení 1:03

Vyhozeného šéfa OpenAI Sama Altmana přijal Microsoft. Cena akcií raketově vzrostla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Sam Altman, který byl v pátek odvolán z funkce generálního ředitele společnosti OpenAI, nastupuje do Microsoftu. Do společnosti OpenAI místo něj nastoupí bývalý generální ředitel streamovací služby Twitch Emmett Shear.

Spolu s Altmanem se do Microsoftu přesune i bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman. Podrobnosti Altmanova vyhazovu nejsou jasné. Společnost OpenAI (stojící za slavným chatbotem ChatGPT) ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že Altman nebyl vůči představenstvu dostatečně upřímný a že mu bránil v plnění jeho povinností.

18. listopadu 2023 11:31 Čas čtení 1:01 Musk si opět zavařil. Na X sdílel protižidovský příspěvek, Apple zastavuje inzerci Musk si opět zavařil. Na X sdílel protižidovský příspěvek, Apple zastavuje inzerci

Tato nejednoznačná formulace vyvolala řadu spekulací, které Brockman později objasnil na X (dříve Twitter). Napsal, že Altman se o vyhazovu dozvěděl jen několik minut před jeho zveřejněním. Dále naznačil, že byl propuštěn kvůli neshodám s výzkumným oddělením společnosti.

OpenAi
Zdroj: Unsplash/Om Siva Prahash

„Jsme i nadále odhodláni spolupracovat se společností OpenAI a věříme v náš produktový plán, naši schopnost pokračovat v inovacích, které jsme oznámili na konferenci Microsoft Ignite, a v další podporu našich zákazníků a partnerů. Těšíme se na seznámení a spolupráci s Emmettem Shearem a novým vedením společnosti OAI. Zároveň jsme nesmírně rádi, že Sam Altman a Greg Brockman se spolu s kolegy připojí ke společnosti Microsoft a povedou nový tým pro pokročilý výzkum umělé inteligence,“ uvedl ve vlastním prohlášení generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella.

CNN dodává, že klíčovým faktorem Altmanova odvolání bylo napětí mezi ním a členy správní rady. Zatímco bývalý šéf OpenAI platil za zastánce agresivnějšího prosazování vývoje umělé inteligence, rada chtěla postupovat opatrněji. Skoro se tak začínáme bát, čeho bude nyní Altman schopný, pakliže mu Microsoft rozváže ruce.

Každopádně tyto změny na poli vývoje umělé inteligence vedly pochopitelně i k otřesům na Wall Street, kdy hodnota akcií Microsoftu vzrostla o několik dolarů, což u takto masivní korporace znamená nárůst tržní hodnoty v desítkách miliard dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse