Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
24. listopadu 2023 8:39
Čas čtení 0:53

Tragédie v Dublinu. Po útoku na děti ve městě začali řádit pravicoví extremisté

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tragédie v Dublinu. Po útoku na děti ve městě začali řádit pravicoví extremisté
Zdroj: Unspleash/Andrew Valdivia

Irské hlavní město se na několik hodin ocitlo v chaosu poté, co se na veřejnost dostaly zprávy o útoku před základní školou.

Ve čtvrtek, krátce po jedné hodině odpoledne, v Dublinu zaútočil muž středního věku na děti před základní školou Gaelscoil Choláiste Mhuire. Pětiletá holčička a jedna žena, učitelka, utrpěly vážná zranění a skončily v nemocnici, další dvě děti byly odvezeny s lehkými zraněními. V nemocnici podle informací BBC skončil i sám agresor.

24. listopadu 2023 8:01 Čas čtení 0:33 V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří

Policie uvedla, že v souvislosti s tímto případem nepátrá po žádném dalším podezřelém. Motiv útoku zatím nezjistila, údajně se ale nejednalo o teroristický čin. Jak informovaly tiskové agentury AFP a Reuters, pár hodin nato ve městě vypukly násilné potyčky mezi policií a pořádkovými silami a krajně pravicovými extremisty poháněnými dezinformacemi na sítích.


Poblíž místa činu pak tito extremisté zaútočili na přítomné policisty, odpalovali přitom petardy a poničili několik policejních vozidel. Nakonec muselo dojít k zásahu těžkooděnců. Část města se přitom proměnila v takřka válečnou zónu.

Policejní komisař Drew Harris uvedl, že na strážníky zaútočili výtržníci pohánění krajně pravicovou ideologií. Irský premiér Leo Varadkar pak uvedl, že je incidentem šokován, a naznačil, že hodlá udělat vše ve svých silách, aby pomohl blízkým všech zraněných. Poděkoval také bezpečnostním složkám.

Domů
Sdílet
Diskuse