Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
14. prosince 2023 11:07
Čas čtení 1:16

Počasí na Vánoce: Čekají nás bílé svátky? Známe odpověď meteorologů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počasí na Vánoce: Čekají nás bílé svátky? Známe odpověď meteorologů
Zdroj: Unsplash/Viktor Bystrov/volně k užití (ilustrační obrázek)

Český hydrometeorologický ústav (ČMHÚ) vydal infografiku, ze které lze vyčíst, jaké počasí můžeme očekávat na Vánoce.

Po bílých Vánocích jak z obrazů Josefa Lady touží snad každý z nás. Bohužel, v posledních letech byl Štědrý den povětšinou deštivý a na blátě. A jak tomu bude letos? Podle meteorologů a meteoroložek z ČHMÚ lze očekávat, že v těchto krajích Česka sníh na Vánoce skutečně napadne. 

14. prosince 2023 8:43 Čas čtení 0:53 Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit? Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit?

„I když se počasí mezi lety často výrazně mění, z dlouhodobých pozorování se dá odhadnout pravděpodobnost, s jakou můžeme v Česku počítat s Vánocemi na sněhu,“ komentuje ČHMÚ novou tiskovou zprávu týkající se pravděpodobnosti bílých Vánoc. 

Za „bílé Vánoce“ meteorologové a meteoroložky považují ty, kdy během ranního měření ležel na cestách, silnicích a loukách alespoň jeden centimetr sněhu. Z mapky pak vyplývá, že na místech s nižší nadmořskou výškou je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent.

13. prosince 2023 15:00 Čas čtení 8:29 Vánoční trhy v Praze 2023: Za klobásu zaplatíš 180 korun, cena svařáku výrazně nestoupla Vánoční trhy v Praze 2023: Za klobásu zaplatíš 180 korun, cena svařáku výrazně nestoupla

Na sníh tak pravděpodobně mohou zapomenout lidé žijící ve východním Polabí, na jižní Moravě, jihozápadním Plzeňsku a v okolí Prahy a Českých Budějovic. Sněhovou nadílku pak podle ČHMÚ nelze očekávat ani ve středních polohách, kde se pravděpodobnost sněhu pohybuje mezi 30 až 40 procenty. 

Koho však možná sníh na Štědrý den potěší, jsou lidé žijící ve vyšších polohách a na horách. 

sníh
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav/volně k užití

Bílé Vánoce by mohly nastat v těchto krajích

Sněhu na Štědrý den by se pak mohli dočkat lidé žijící v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Plzeňském, Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Jak však můžeš na mapce vidět, do bílé peřinky by se mohla zahalit především ta města a obce, které leží ve vyšší nadmořské výšce. 

Ostatní si o bílých Vánocích mohou nechat zdát. 

12. prosince 2023 11:00 Čas čtení 4:28 Přinášíme ti deset jedinečných tipů na super vánoční dárky pod 250 korun Přinášíme ti deset jedinečných tipů na super vánoční dárky pod 250 korun

Pravděpodobnost bílých Vánoc v krajských městech

Krajské městoPravděpodobnost bílých Vánoc
Libereckolem 60 procent
Karlovy Vary30 až 40 procent
Jihlava30 až 40 procent
Zlín30 až 40 procent
Ostravakolem 30 procent
Ústí nad Labemkolem 30 procent
Olomouc20 až 30 procent
Brno 20 až 30 procent
České Budějovicedo 20 procent
Prahado 20 procent
Pardubicedo 20 procent
Hradec Královédo 20 procent
Plzeňdo 20 procent
Domů
Sdílet
Diskuse