Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
19. prosince 2023 14:20
Čas čtení 0:36

Zase první. Česko má nejhorší míru inflace Evropské unie, překonali jsme i Maďarsko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zase první. Česko má nejhorší míru inflace Evropské unie, překonali jsme i Maďarsko
Zdroj: Fanatic Studio/Science Photo Library

Celková meziroční míra inflace v celé EU klesla na něco málo přes tři procenta, což je nejnižší hodnota za poslední roky. V Belgii již dochází k deflaci.

Ještě lépe se daří zemím v eurozóně. Tam inflace klesla pod dvě a půl procenta, uvádí Eurostat. Naopak Česko zaznamenalo tvrdá čísla. S osmiprocentní inflací obsadilo první místo v žebříčku zemí s nejvyšším meziročním zvýšením cen a překonalo i Maďarsko, které toto prvenství drželo donedávna. To se přesunulo na druhé místo, následuje Slovensko a Rumunsko.

Naopak v Belgii se podařilo dosáhnout dokonce deflace, a to ve výši osmi desetin procenta. Hned za ní se drží Dánsko s inflací tří desetin procenta. Pod hranicí jednoho procenta se drží ještě Finsko. 

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek však upozornil, že hodnoty v Česku mohou být zkreslené kvůli loňskému úspornému tarifu za energie. „Podstatnější jsou trendy, které vyznívají mnohem pozitivněji než prezentovaná data. Konkrétně jádrová harmonizovaná inflace v Česku tentokrát poklesla pod hranici šesti procent,“ doplnil Dufek. Očekává, že v lednu inflace v České republice i v metodice Eurostatu klesne ke třem procentům, uvádí web ČT24.

Domů
Sdílet
Diskuse