Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
2. ledna 2024 v 12:59
Čas čtení 1:44

Přehled velkých změn na silnicích: Co čeká od nového roku české řidiče?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přehled velkých změn na silnicích: Co čeká od nového roku české řidiče?
Zdroj: Pexels/Pixabay

Novela zákona o pozemních komunikacích přináší od 1. ledna několik zásadních změn. Podívej se, které to jsou.

S novým rokem začal v Česku platit přehlednější bodový systém, který jasně definuje pásma pokut a bodů a zavádí preventivní opatření pro začínající řidiče. V systému trestných bodů nově najdeme pouze tři sazby místo pěti. Přísnější postihy nově platí pro řidiče, kteří se dopravních prostředků dopouštějí vědomě.

V případě řízení pod vlivem alkoholu se počet odebraných bodů snižuje ze sedmi na šest, pokuta ve správním řízení se ale zvyšuje z nynějších 20 tisíc na 25 tisíc korun. Řidiči odmítající dechovou zkoušku nově zaplatí až 75 tisíc korun. 

24. listopadu 2023 v 16:49 Čas čtení 0:50 Chystáš se dělat řidičák? Přečti si, jaké změny v testech tě čekají Chystáš se dělat řidičák? Přečti si, jaké změny v testech tě čekají

Za volant již v sedmnácti

Nově v Česku platí také možnost řídit auto od sedmnácti let. Podmínkou je přítomnost zkušeného a bezúhonného mentora. Pro všechny absolventy autoškol bez ohledu na věk platí tzv. řidičák na zkoušku, který spočívá ve dvouleté zkušební lhůtě, během které nesmí řidič spáchat šestibodový dopravní přestupek. V opačném případě je nutné absolvovat dopravně psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu. 

Na cestu bez řidičáku i techničáku

Od nového roku již také není nutné při cestách autem disponovat řidičským a technickým průkazem či průkazem profesní způsobilosti. Průkazy však musí být i nadále platné. Současné dva technické průkazy navíc nahrazuje jeden „velký“ průkaz. K jejich výměně dojde při první návštěvě úřadu v jiné záležitosti, speciální návštěva není třeba.

18. prosince 2023 v 13:35 Čas čtení 0:54 Velké změny pro řidiče: Od ledna bude jiná rychlost na dálnici, řízení od 17 let i nový bodový systém Velké změny pro řidiče: Od ledna bude jiná rychlost na dálnici, řízení od 17 let i nový bodový systém

Na dálnici až 150 km/h

Ministerstvo nově dostane možnost zvýšit na vybraných dálničních úsecích rychlost až na 150 km/h. Jedná se o nově otevřené a zrekonstruované úseky. Ministerstvu také díky novele připadá možnost udělit výjimku ze zákazu jízd kamionů o víkendech a svátcích. Důvodem musí být bezpečnost státu, ochrana života, zdraví nebo majetku či mimořádné události nebo odstraňování jejich následků.

Novinkou na českých silnicích jsou tzv. sdílené zóny, ve kterých budou moci silniční komunikaci v celé její šířce využívat motoristé, cyklisté i chodci. V takové zóně bude možné jezdit nejvýše dvacetikilometrovou rychlostí. 

31. prosince 2023 v 9:09 Čas čtení 1:26 Začíná platit novela zákona o silničním provozu: řidičák na zkoušku nebo změny v bodovém systému Začíná platit novela zákona o silničním provozu: řidičák na zkoušku nebo změny v bodovém systému

Nové dopravní značky

Řidiči mohou na českých silnicích od letošního roku narazit také na nové dopravní značky. Patří mezi ně „aktualizovaná“ značka označující bezpečnostní odstup, značka symbolizující nově zaváděné sdílené zóny nebo piktogram e-auta či e-koloběžky označující nabíječku či parkovací místo. V oblasti parkování je novinkou parkoviště P+D, které slouží pro ty, kteří zaparkují vůz a pokračují jako spolujezdci v jiném autě. Nové označení dostanou také auta terénních sociálních služeb, čímž se rozšiřují parkovací možnosti.

Detailní souhrn veškerých změn najdeš v tiskové zprávě ministerstva dopravy.

Domů
Sdílet
Diskuse