Kontaminace ústřic je způsobena nedostatečnou kapacitou čistírny odpadních vod.
Oblíbená francouzská pochoutka ústřice dostala tvrdou ránu. Úřady v regionu Gironde na pobřeží Atlantiku zaznamenaly koncem loňského roku vlnu případů gastroenteritidy způsobené otravou z potravin.
Když Philippe Le Gal minulý víkend přinesl na trh ústřice, očekával, že se rychle prodají. Byl přece silvestr, den, kdy je tato pochoutka klíčovou součástí novoročních oslav ve francouzských domácnostech a restauracích. Tentokrát se však jeho očekávání nenaplnila.
„Prodali jsme sotva deset procent, téměř nic,“ řekl agentuře AFP. Důvodem, proč se spotřebitelé vyhýbají francouzským ústřicím, jsou obavy o zdraví. Při vyšetřování v regionu Gironde byl v ústřicích ze zálivu Arcachon západně od Bordeaux na pobřeží Atlantiku totiž zjištěn norovirus, vysoce nakažlivý vir, který způsobuje zvracení a průjem.
Zákaz sběru a prodeje až do odvolání
Úřady rychle zakázaly sběr a prodej ústřic z této oblasti a ze dvou dalších severněji položených lokalit známých produkcí ústřic, Calvadosu a Manche, a to až do odvolání. Zároveň nařídily tamním producentům, aby přestali prodávat již sklizené ústřice, a spotřebitelům, aby je neprodleně vrátili.
Kontaminace ústřic je důsledkem zaplavení čistíren odpadních vod po silných deštích, které vyplavily neupravené odpadní vody do oceánu, kde kontaminovaly ústřice. Výrobci poukazují na to, že za kontaminaci nemohou oni, ale nedostatečná kapacita čistíren odpadních vod, za které jsou odpovědny místní orgány.