Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. ledna 2024 15:22
Čas čtení 0:48

Gastronomická specialita „pro bohaté“, kterou si oblíbili i Češi, čelí krizi. Lidé se otrávili vysoce nakažlivým virem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gastronomická specialita „pro bohaté“, kterou si oblíbili i Češi, čelí krizi. Lidé se otrávili vysoce nakažlivým virem
Zdroj: Unsplash.com

Kontaminace ústřic je způsobena nedostatečnou kapacitou čistírny odpadních vod.

Oblíbená francouzská pochoutka ústřice dostala tvrdou ránu. Úřady v regionu Gironde na pobřeží Atlantiku zaznamenaly koncem loňského roku vlnu případů gastroenteritidy způsobené otravou z potravin.

8. ledna 2024 12:03 Čas čtení 0:25 Ve skladu v České Lípě explodoval vysokozdvižný vozík. Dva lidé jsou zraněni Ve skladu v České Lípě explodoval vysokozdvižný vozík. Dva lidé jsou zraněni

Když Philippe Le Gal minulý víkend přinesl na trh ústřice, očekával, že se rychle prodají. Byl přece silvestr, den, kdy je tato pochoutka klíčovou součástí novoročních oslav ve francouzských domácnostech a restauracích. Tentokrát se však jeho očekávání nenaplnila.

„Prodali jsme sotva deset procent, téměř nic,“ řekl agentuře AFP. Důvodem, proč se spotřebitelé vyhýbají francouzským ústřicím, jsou obavy o zdraví. Při vyšetřování v regionu Gironde byl v ústřicích ze zálivu Arcachon západně od Bordeaux na pobřeží Atlantiku totiž zjištěn norovirus, vysoce nakažlivý vir, který způsobuje zvracení a průjem.

Zákaz sběru a prodeje až do odvolání

Úřady rychle zakázaly sběr a prodej ústřic z této oblasti a ze dvou dalších severněji položených lokalit známých produkcí ústřic, Calvadosu a Manche, a to až do odvolání. Zároveň nařídily tamním producentům, aby přestali prodávat již sklizené ústřice, a spotřebitelům, aby je neprodleně vrátili.

Kontaminace ústřic je důsledkem zaplavení čistíren odpadních vod po silných deštích, které vyplavily neupravené odpadní vody do oceánu, kde kontaminovaly ústřice. Výrobci poukazují na to, že za kontaminaci nemohou oni, ale nedostatečná kapacita čistíren odpadních vod, za které jsou odpovědny místní orgány.

Domů
Sdílet
Diskuse