Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Barbora Fábryová
11. ledna 2024 16:58
Čas čtení 0:52

Evropou se šíří nová mutace covidu. Poznáš ji podle těchto osmi příznaků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropou se šíří nová mutace covidu. Poznáš ji podle těchto osmi příznaků
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V Evropě je nová mutace nejrozšířenější.

V Evropě a Spojených státech amerických již několik týdnů koluje nová mutace covidu JN.1. V současné době je v Evropě nejrozšířenější. U mnoha nakažených lidí se objevují nové příznaky, nejčastěji silné nachlazení, uvádí Mirror.

10. ledna 2024 18:00 Čas čtení 1:17 Velké změny v podpoře v nezaměstnanosti: Od ledna můžeš dostat až 24 608 korun Velké změny v podpoře v nezaměstnanosti: Od ledna můžeš dostat až 24 608 korun

„Pozorujeme, že virus JN.1 se rychle stává dominantní verzí covidu, což nám říká, že je nakažlivější,“ řekla televizi NBC Mandy Cohen, která vede Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Více než třetina nakažených uvádí, že jedním z příznaků je silná rýma. Dalším nejčastějším příznakem je kašel, bolest hlavy a celková slabost. Mnoho nakažených osob také uvádí bolesti svalů a problémy se spánkem. Hlášeny byly také pocity úzkosti a horečky.

Covid-19
Zdroj: TASR/Roman Hanc

„V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,“ uvedl ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a dodal, že očkování je možné v jeden den proti covidu-19 i chřipce, a to u praktických lékařů i v očkovacích centrech.

11. ledna 2024 10:32 Čas čtení 0:54 Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma? Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?

Kromě očkování, které je stále jedním z nejlepších způsobů prevence, bychom neměli zapomínat ani na dodržování základních hygienických pravidel. „Mezi ně patří časté a důkladné mytí rukou, vyhýbání se přeplněným místům včetně dopravních prostředků. Pokud se jim nemůžete vyhnout, tak doporučuji nošení ochrany dýchacích cest, včetně zdravotnických a sociálních zařízení,“ zdůraznila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Domů
Sdílet
Diskuse