Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
15. ledna 2024 8:51
Čas čtení 0:43

ŽIVĚ: Islandské město Grindavík pohltila láva. Tamější obyvatelé přišli o všechno

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
ŽIVĚ: Islandské město Grindavík pohltila láva. Tamější obyvatelé přišli o všechno
Zdroj: Getty Images

Evakuované město Grindavík na jihozápadě Islandu postihla katastrofa. Po čerstvé erupci jej spolkla láva.

Na poloostrově Reykjanes jde o pátou sopečnou erupci od roku 2021. Za poslední měsíc se pak jedná již o druhou erupci, jak ovšem informoval server Novinky.cz, tentokrát měla katastrofické následky.

15. ledna 2024 7:00 Čas čtení 0:42 Uvažuješ o tom, že se přestěhuješ do zahraničí? Toto je žebříček top 10 nejlepších zemí pro život Uvažuješ o tom, že se přestěhuješ do zahraničí? Toto je žebříček top 10 nejlepších zemí pro život

Trhlina, jež se otevřela v bezprostřední blízkosti evakuovaného města Grindavík, totiž začala chrlit lávu přímo směrem na první domy. Navíc se objevila až za ochranným valem, který kolem městečka postavili záchranáři.

Tamější meteorologové ještě během neděle vydali prohlášení, že současná vulkanická aktivita má velmi neočekávaný průběh. Živé záběry na město jsou vysílány na různých kanálech a podívat se na ně můžeš níže.


Islandský prezident Gudni Johannesson mezitím vydal prohlášení, v němž ujistil obyvatele, že žádné životy nejsou v ohrožení. Podle informací CNN bylo evakuováno 60 domácností, zhruba deset procent populace. Většina obyvatel se však ještě stále nevrátila poté, co došlo k prosincové evakuaci.

Domů
Sdílet
Diskuse