Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
16. ledna 2024 9:23
Čas čtení 1:05

Donald Trump vyhrál první republikánské primárky, Ramaswamy se vzdal kandidatury

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Donald Trump vyhrál první republikánské primárky, Ramaswamy se vzdal kandidatury
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

V prvních republikánských primárních volbách neboli primárkách v Iowě vyhrál Donald Trump. Získal zhruba polovinu hlasů, za ním se umístil Ron DeSantis. Poté, co se Vivek Ramaswamy umístil na čtvrtém místě, odstoupil a vyjádřil podporu Trumpovi.

Bývalý americký prezident Donald Trump získal v úvodních primárkách přes 50 procent hlasů, čímž získal 20 delegátů ze 40, které se v Iowě rozdělují. Celkově se jich během všech primárek rozdělí 2500. Před svými stoupenci v Iowě Trump uvedl, že je na čase, aby se Amerika sjednotila. 

15. ledna 2024 13:26 Čas čtení 0:50 Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump

„Před třemi lety jsme byli energeticky nezávislí, měli jsme nejsilnější hranice a měli jsme nejlepší ekonomiku v historii naší země. Neprobíhala válka na Ukrajině ani v Izraeli, všem se dařilo líp než teď,“ pokračoval. Na sociálních sítích vyjádřil své díky.

Na druhém místě se s necelou čtvrtinou hlasů umístil floridský guvernér Ron DeSantis, delegátů získal osm. „Pokud budete ochotni postavit se chladu a hlasovat pro mě, budu za vás bojovat v příštích osmi letech a tuto zemi zcela obrátíme k lepšímu,“ pronesl v Iowě ke svým voličům.

Třetí místo a sedm delegátů získala bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haley. Po ní následoval podnikatel Vivek Ramaswamy, který se však rozhodl z boje odstoupit, podporu vyjádřil Trumpovi. Poté, co získal tři delegáty, poznamenal, že jeho cesta k příštímu prezidentství tu není.

Může být Trump prezidentem?

Soudy se stále rozhodují, zda Trump vzhledem ke svým soudním řízením může prezidentskou pozici vůbec zastávat. Momentálně čelí čtyřem žalobám. První žaloba jedná o jeho snaze zvrátit výsledky minulých voleb v Georgii, další zase o jeho roli při útoku na Kapitol. Třetí žaloba se týká protizákonného uskladnění tajných dokumentů o národní bezpečnosti a naposledy je Trump obžalován za to, že dal v roce 2016 pornohvězdě peníze, aby mlčela o jejich vztahu, a nevykázal je jako výdaje na kampaň.

Další primárky se uskuteční 23. ledna ve státě New Hampshire. Prezidenta si Američané zvolí 5. listopadu.

Domů
Sdílet
Diskuse