Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
15. února 2024 12:10
Čas čtení 0:45

Evropu může zasáhnout doba ledová. Podle odborníků není katastrofický scénář daleko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropu může zasáhnout doba ledová. Podle odborníků není katastrofický scénář daleko
Zdroj: 20th Century Fox / volně k použití

Teploty na kontinentu by klesly v průměru až o sedm stupňů Celsia.

Nová vědecká studie Utrechtské univerzity naznačuje, že Evropě hrozí doba ledová. Podle vědců slábne atlantická meridionální převratná cirkulace (AMOC), důležitý systém, který nejvíce ovlivňuje počasí v Evropě, upozorňuje iMeteo.

15. února 2024 8:43 Čas čtení 0:52 Rusko údajně chystá novou jadernou zbraň. Použita by měla být ve vesmíru Rusko údajně chystá novou jadernou zbraň. Použita by měla být ve vesmíru

AMOC je mnohočetné oceánské proudění, které mění klima v Evropě. Tento systém přivádí na kontinent teplo z tropických oblastí. Pokud by se zhroutil, teploty by prudce klesly a Evropa by se stala nehostinným územím.

Podle studie by se teplota mohla během deseti let snížit až o sedm stupňů Celsia. Změna klimatu by také znamenala rozšíření arktického ledu a zvýšení teplot na jižní polokouli. Oslabení AMOC by mimo jiné způsobilo zničení amazonského deštného pralesa.

Doba ledová může přijít za několik desetiletí

Podle vědců není jisté, kdy přesně k takovému scénáři dojde. Mohlo by k němu však dojít během několika desetiletí. Méně pravděpodobné je, že by k velké změně mohlo dojít dokonce už v roce 2050, kdy by teploty v Evropě mohly klesnout v průměru o tři stupně Celsia. Autoři studie tvrdí, že pokud nezabráníme úplnému zhroucení AMOC, bude svět čelit velké přírodní katastrofě.

Kromě prudkého poklesu teplot způsobí doba ledová velmi chladné zimy, silné bouře, nedostatek potravin a vody a nárůst respiračních onemocnění.

Domů
Sdílet
Diskuse