Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
2. března 2024 16:30
Čas čtení 1:07

Unikla nahrávka diskuse německé armády. Zmiňuje vojenské údery na Moskvou anektovaný Krym a použití střel Taurus

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Diskuse vysoce postavených představitelů německých vzdušných sil zachycené na nahrávce se týkaly možného použití střel Taurus německé výroby ukrajinskými silami a jeho možných důsledků.

Nahrávka z diskuse představitelů německé armády o válce na Ukrajině, která se v pátek objevila na ruských sociálních sítích, je autentická. V sobotu to uvedla agentura DPA, která s odvoláním na nejmenované zdroje zároveň potvrdila, že se videokonference, na které diskuse zazněla, skutečně odehrála. 

Němci diskutovali o vojenských úderech na Moskvou anektovaný Krym

Manažerka prokremelského média Russia Today (RT) Margarita Simonjan v pátek zveřejnila 38minutovou zvukovou nahrávku, o které tvrdí, že na ní představitelé německé armády diskutují o vojenských úderech na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský poloostrov.


Diskuse vysoce postavených představitelů německých vzdušných sil zachycené na nahrávce se týkaly možného použití střel Taurus německé výroby ukrajinskými silami a jeho možných důsledků, upřesňuje AFP. Mezi dalšími tématy bylo cílení těmito střelami na klíčový most spojující Ruskem okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským průlivem.

USB kľúče
Zdroj: PickPik

DPA zároveň potvrdila i informaci dříve zveřejněnou v časopise Der Spiegel, podle níž se zmíněná videokonference nekonala prostřednictvím utajené armádní sítě, ale na platformě WebEx.


„Prověřujeme, zda byla komunikace v sektoru vzdušných sil zachycena,“ potvrdila pro AFP mluvčí německého ministerstva obrany s tím, že vojenská kontrarozvědka „přijala všechna potřebná opatření“. K obsahu uniklé nahrávky se ministerstvo bezprostředně nevyjádřilo.


Kyjev dlouhodobě žádá od Německa dodání střel Taurus s doletem do 500 kilometrů. Německý kancléř Olaf Scholz to dosud odmítal kvůli obavám, že by to mohlo vést k eskalaci konfliktu.


„Pokud je tento příběh pravdivý, tak to bude velmi problematická záležitost,“ podotkl pro stanici RND politik ze strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou je podle něj to, zda šlo o jednorázový incident, nebo o strukturální bezpečnostní problém. Ozvaly se i hlasy, podle kterých je zveřejnění nahrávky účelové, aby se i takovýmto způsobem zabránilo případnému dodání střel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

Taurus
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse