Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. března 2024 v 9:30
Čas čtení 1:17

Fico se ostře pustil do Fialy. Ke zrušení společných jednání se vyjádřila i Čaputová

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fico se ostře pustil do Fialy. Ke zrušení společných jednání se vyjádřila i Čaputová
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Podle Fica rozhodnutí české vlády neovlivní suverénní zahraniční politiku Slovenské republiky.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí české vlády neovlivní suverénní zahraniční politiku Slovenska. Uvedl to v reakci na zrušení plánovaného společného zasedání české a slovenské vlády. Důvodem jsou rozdílné názory obou vlád na válku na Ukrajině. Podle Fica slovenská vláda konstatuje, že se česká vláda rozhodla ohrozit hluboké česko-slovenské vztahy. Poznamenal však, že česká vláda je na Slovensku nadále vítána.

6. března 2024 v 8:50 Čas čtení 0:53 Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump

„Slovenská vláda nikdy neohrozí hluboké slovensko-české vztahy. Konstatujeme, že česká vláda se je rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem na podpoře války na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně hovoří o míru,“ řekl Fico.

Premiér rovněž prohlašuje, že česká vláda je na Slovensku kdykoli vítána. Podotýká, že Slovensko nebude zatěžovat vzájemné politické vztahy odlišnými světonázory, které nemají se slovensko-českým soužitím nic společného.

Čaputová chce dále posílit vztahy s Českou republikou

Když oslabíme zahraniční politiku z hlediska hodnot, můžeme ztratit přátele. Přesně to na sociálních sítích uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na zrušení společného zasedání české a slovenské vlády, které ve středu oznámil český premiér Petr Fiala.

„Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se budu i nadále snažit posilovat vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou,“ uvedla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Blanárova fotografie s Lavrovem vadí i české vládě

Premiér Petr Fiala po středečním zasedání vlády oznámil, že Česká republika odložila česko-slovenské mezivládní konzultace. Společné zasedání vlády, které se mělo v ČR konat na přelomu dubna a května, se tak neuskuteční. Jedním z důvodů je schůzka slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára (Smer-SD) se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, která se uskutečnila minulý týden.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

„Nepovažujeme za vhodné vést v příštích týdnech či měsících mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky, protože jsme je zvážili a dohodli se na nich,“ uvedl Fiala s tím, že spolupráce mezi zeměmi není u konce.

Domů
Sdílet
Diskuse