Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. března 2024 9:30
Čas čtení 1:17

Fico se ostře pustil do Fialy. Ke zrušení společných jednání se vyjádřila i Čaputová

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fico se ostře pustil do Fialy. Ke zrušení společných jednání se vyjádřila i Čaputová
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Podle Fica rozhodnutí české vlády neovlivní suverénní zahraniční politiku Slovenské republiky.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí české vlády neovlivní suverénní zahraniční politiku Slovenska. Uvedl to v reakci na zrušení plánovaného společného zasedání české a slovenské vlády. Důvodem jsou rozdílné názory obou vlád na válku na Ukrajině. Podle Fica slovenská vláda konstatuje, že se česká vláda rozhodla ohrozit hluboké česko-slovenské vztahy. Poznamenal však, že česká vláda je na Slovensku nadále vítána.

6. března 2024 8:50 Čas čtení 0:53 Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump Volební superúterý v USA: Primárky ovládli Biden a Trump

„Slovenská vláda nikdy neohrozí hluboké slovensko-české vztahy. Konstatujeme, že česká vláda se je rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem na podpoře války na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně hovoří o míru,“ řekl Fico.

Premiér rovněž prohlašuje, že česká vláda je na Slovensku kdykoli vítána. Podotýká, že Slovensko nebude zatěžovat vzájemné politické vztahy odlišnými světonázory, které nemají se slovensko-českým soužitím nic společného.

Čaputová chce dále posílit vztahy s Českou republikou

Když oslabíme zahraniční politiku z hlediska hodnot, můžeme ztratit přátele. Přesně to na sociálních sítích uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na zrušení společného zasedání české a slovenské vlády, které ve středu oznámil český premiér Petr Fiala.

„Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se budu i nadále snažit posilovat vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou,“ uvedla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Blanárova fotografie s Lavrovem vadí i české vládě

Premiér Petr Fiala po středečním zasedání vlády oznámil, že Česká republika odložila česko-slovenské mezivládní konzultace. Společné zasedání vlády, které se mělo v ČR konat na přelomu dubna a května, se tak neuskuteční. Jedním z důvodů je schůzka slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára (Smer-SD) se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, která se uskutečnila minulý týden.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Nepovažujeme za vhodné vést v příštích týdnech či měsících mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky, protože jsme je zvážili a dohodli se na nich,“ uvedl Fiala s tím, že spolupráce mezi zeměmi není u konce.

Domů
Sdílet
Diskuse