Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
31. března 2024 11:19
Čas čtení 0:50

Tyto dvě země vstoupily do Schengenu. Cestování odteď bude výrazně jednodušší

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tyto dvě země vstoupily do Schengenu. Cestování odteď bude výrazně jednodušší
Zdroj: Wikimedia Commons/Sébastien Bertrand

V neděli se schengenský prostor rozrostl o dva nové členy. Rumunsko a Bulharsko se staly jeho členy na základě rozhodnutí Rady EU z loňského prosince.

„Vítám zrušení kontrol na vnitřních vzdušných a námořních hranicích. Pro obě země je to velký úspěch. Je to historický okamžik pro schengenský prostor – největší prostor volného pohybu na světě. Společně budujeme silnější a jednotnější Evropu pro všechny naše občany,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. 

Před vstupem musely obě země splnit řadu podmínek, které jsou pro členství v prostoru nezbytné. Patřilo k nim mimo jiné zavedení pilotních projektů pro rychlé azylové a návratové řízení. Společně se vstupem do Schengenu byla vytvořena regionální iniciativa v oblasti policejní spolupráce mezi členskými státy podél západobalkánské a východostředomořské trasy, včetně Bulharska, Rumunska, Rakouska, Řecka, Maďarska a Slovenska.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Schengenský prostor je největší zónou bez kontrol na vnitřních hranicích na světě. Vznikl v roce 1995 na základě dohody, která byla podepsána v blízkosti lucemburské obce Schengen. V současnosti se skládá ze 29 států, kromě členských států Evropské unie do něj patří také Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island. Absence hraničních kontrol podle Evropské komise významně přispívá evropskému hospodářství. 

Domů
Sdílet
Diskuse