Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
14. dubna 2024 7:27
Čas čtení 2:06

AKTUÁLNĚ: Írán zaútočil na Izrael. Vyslal bezpilotní letadla, premiér Netanjahu slibuje odvetu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Írán zaútočil na Izrael. Vyslal bezpilotní letadla, premiér Netanjahu slibuje odvetu
Zdroj: TASR/AP

Izrael předběžně zavírá školy a omezuje shromažďování.

Írán zaútočil na Izrael „bezpilotními letadly“, uvedl v sobotu večer mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Země se podle něj v předstihu „dobře připravila“ na různé scénáře. TASR o tom informuje na základě zprávy televize Sky News. Podle tamního premiéra Benjamina Netanjahua útok nezůstane bez odvety.

„Soustava protivzdušné obrany je ve stavu vysoké pohotovosti ve stejnou dobu jako letadla vzdušných sil a lodě námořnictva, které plní úkoly na ochranu vzdušného prostoru země,“ dodal Hagari s tím, že armáda monitoruje všechny příchozí drony.


Podle dvou nejmenovaných izraelských představitelů měla dorazit íránská bezpilotní letadla do izraelského vzdušného prostoru kolem 02:00 místního času (01:00 SELČ). Izraelský úřad pro letiště mezitím uvedl, že vzdušný prostor Izraele bude od 00:30 místního času (23:30 SELČ) uzavřen v souvislosti s íránským útokem.


Agentura Reuters ve své zprávě citovala na íránský stát napojená média, podle nichž Teherán vypálil druhou vlnu desítek dronů ze svého území na Izrael. Nejmenované zdroje uvedly, že drony bylo možné vidět letět přes iráckou provincii Sulajmáníja. Irák už předem uzavřel svůj vzdušný prostor, dříve tak učinilo i Jordánsko.


Hagari upřesnil, že úkolem izraelských obranných sil je pokusit se zničit co nejvíce přicházejících dronů mimo vzdušný prostor Izraele. „Pokud vstoupí do izraelského vzdušného prostoru, uslyšíte sirény a poplach všude, kam tyto hrozby (drony) vstoupí, a my je zachytíme,“ dodal mluvčí armády s odkazem ke spoluobčanům.

Izrael předběžně zavírá školy a omezuje shromažďování

Všechny složky izraelské armády jsou v souvislosti s očekávaným odvetným útokem Íránu ve stavu plné pohotovosti. Do vzduchu jsou v případě potřeby připraveny vzlétnout desítky bojových letadel.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Velitelství domácí fronty, jedna ze složek armády vytvořená v roce 1992 po válce v Perském zálivu, zároveň zveřejnilo nové pokyny na ochranu civilního obyvatelstva, které začaly platit v sobotu ve 23:00 místního času (22:00 SELČ) na 48 hodin.

Zrušeno bude školní vyučování a další vzdělávací aktivity, jakož i prázdninové tábory a školní výlety. Hromadných setkání v oblastech, které nejsou v bezprostřední blízkosti Pásma Gazy či hranic s Libanonem, se může zúčastnit do 1 000 lidí. V takzvaných konfliktních zónách se venku může shromáždit 30 lidí a v interiérech 300 lidí. Občané pracující v těchto oblastech by měli zajistit, aby se v případě potřeby rychle dostali do úkrytu.


Vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci na Blízkém východě izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac odložil návštěvu Rakouska a Maďarska plánovanou na neděli.
Americký prezident Joe Biden zase zkrátil svůj pobyt ve státě Delaware a v sobotu odpoledne se vrátil do Washingtonu, kde se setká se svým bezpečnostním týmem.


Americký ministr obrany Lloyd Austin ujistil svého izraelského resortního partnera Joava Galanta o „neochvějné podpoře USA“. V telefonickém rozhovoru dal Austin jasně najevo, že Izrael se může spolehnout na „plnou podporu Spojených států“ při obraně proti jakýmkoli útokům ze strany Íránu, uvedl ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder.


Napětí na Blízkém východě značně stouplo po náletu z 1. dubna, který v syrském hlavním městě Damašku zasáhl budovu sousedící s íránským velvyslanectvím, sloužící jako konzulát. Při útoku zahynuli dva íránští brigádní generálové a pět dalších členů vlivných revolučních gard.

19. října 2023 15:41 Čas čtení 2:24 Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila

Írán z útoku obvinil Izrael, ten se k němu oficiálně nevyjádřil. K eskalaci přispěly v sobotu íránské revoluční gardy, které v blízkosti Hormuzského průlivu zadržely kontejnerovou loď mající vazby na Izrael.

Domů
Sdílet
Diskuse