Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. května 2024 v 9:23
Čas čtení 0:35

Poblíž hranic vydali nejvyšší stupeň varování. Extrémní počasí dorazí i do Česka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poblíž hranic vydali nejvyšší stupeň varování. Extrémní počasí dorazí i do Česka
Zdroj: Pixabay/David Mark/volně k užití

Bouřky a silný déšť by měly nejprve zasáhnout západ Německa, postupně se však budou rozšiřovat.

Intenzivní déšť a dlouhotrvající krupobití, na mnoha místech hrozí záplavy, informovala německá meteorologická služba. V platnosti je nejvyšší stupeň varování. „Počítá se s tím, že by mělo spadnout až 120 litrů na metr čtvereční. Turisté, kteří si plánují výlety, by měli být opatrní, v této oblasti hrozí nebezpečí sesuvů půdy,“ uvedla pro server Novinky.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

13. května 2024 v 14:20 Čas čtení 0:39 V Česku hrozí požáry, výstraha je aktivní až do pátku V Česku hrozí požáry, výstraha je aktivní až do pátku

V Německu tak hrozí multicely (tvoří dvě a více bouřkových buněk) a supercely (tvořeny jednou dominantní mohutnou buňkou). Během šesti hodin by mohlo napršet dokonce 60 litrů na metr čtvereční, pro srovnání se jedná o měsíční úhrn srážek.

Silné srážky hrozí hlavně v pohoří Schwarzwald, spolkové zemi Bádensko-Württembersko a na okraji Alp. Později mohou zasáhnout střed a východ Německa, odtamtud poté doputují k nám. Na území Šumavy meteorologové očekávají až 20 milimetrů srážek, záplavy však kvůli dlouhotrvajícímu suchu nehrozí. Na severu by pak ve čtvrtek a pátek mohlo spadnout až 10 milimetrů.

Domů
Sdílet
Diskuse