Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
20. května 2024 v 13:06
Čas čtení 1:09

Jak dopadly didaktické testy? Výsledky jsou meziročně horší u jediného předmětu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak dopadly didaktické testy? Výsledky jsou meziročně horší u jediného předmětu
Zdroj: TASR/AP

U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů a studentek než o rok dříve. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než o rok dříve.

Lepší byli maturující také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco v roce 2023 propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z předloňských 2,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí na webu zveřejnila státní organizace Cermat.

20. května 2024 v 10:31 Čas čtení 0:33 Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě

Ke státním maturitám se letos podle dat Cermatu přihlásilo zhruba 75 600 studentů a studentek, kteří šli ke zkoušce poprvé. Státní maturita je ze zákona povinná z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si studenti volí mezi matematikou a cizím jazykem. Většina takzvaných prvomaturantů a prvomaturantek si jako druhý předmět vybrala angličtinu, zkoušku z matematiky si zvolilo asi 18 procent z nich. Didaktické testy dělali začátkem května.

Podle zveřejněných údajů Cermatu byla letošní neúspěšnost v českém jazyce nejnižší od roku 2014, kdy didaktický test z něj neudělalo 2,6 procenta prvomaturantů. U matematiky byla neúspěšnost nejnižší minimálně od roku 2013. V anglickém jazyce neúspěšnost v uplynulých letech kolísala. Nejvyšší byla naposledy před třemi lety, tedy v době covidové epidemie, kdy dosáhla 6,7 procenta. V předcovidovém roce 2019 činila stejně jako letos 3,6 procenta. O rok dříve ale neudělalo maturitu z tohoto jazyka 6,2 procenta maturantů a maturantek, kteří k ní šli poprvé.

Kromě angličtiny si maturanti mohli zvolit i jiný cizí jazyk jako němčinu, ruštinu, francouzštinu a španělštinu. Vybraly si je stovky studentů.

20. května 2024 v 12:00 Čas čtení 0:38 Inspekce varuje před nápojem Prime, klame podle ní o obsahu vitaminu Inspekce varuje před nápojem Prime, klame podle ní o obsahu vitaminu

Maturitní testy se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“.

V současné době maturanti a maturantky skládají ústní maturitní zkoušky, které se konají do 10. června. Konkrétní termín zkoušky určují ředitelé a ředitelky škol. Dříve byly součástí společné části maturity organizované Cermatem i písemné a ústní zkoušky, novelou z roku 2020 se ale přesunuly na úroveň škol.

Domů
Sdílet
Diskuse