Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Anna Vondráková
25. května 2024 8:26
Čas čtení 1:05

Putin je ochotný jednat o míru, tvrdí blízké zdroje. Má jednu podmínku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin je ochotný jednat o míru, tvrdí blízké zdroje. Má jednu podmínku
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Agentura Reuters dnes informovala, že Putin je ochotný zastavit válku na Ukrajině. Odmítá však stažení vojsk.

Ruský prezident údajně považuje dosavadní úspěchy ve válce za dostatečné k tomu, aby „ruskému lidu prezentoval vítězství“. Zároveň si uvědomuje, že větší válečné úspěchy by znamenaly celonárodní mobilizaci a tu si prý nepřeje. Agentuře Reuters to sdělily tři anonymní zdroje.

24. května 2024 11:03 Čas čtení 0:47 Čína vyhrožuje Tchaj-wanu vojenskou invazí. Zahájila rozsáhlá cvičení Čína vyhrožuje Tchaj-wanu vojenskou invazí. Zahájila rozsáhlá cvičení

Jeden z nich dokonce uvedl, že Putinova popularita po první mobilizaci v září 2022 klesla a donutila statisíce mužů ve věku pro odvod k odchodu ze země. Pokles oblíbenosti potvrdily i průzkumy.

Území se Putin vzdát nechce 

Vladimir Putin se také údajně malé skupince svých blízkých spolupracovníků svěřil, že je frustrovaný z toho, co považuje za pokusy Západu brzdit jednání. Vadí mu také to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl jednat o míru, dokud bude Putin u moci, upozornily zdroje.

To, že Putin nechce „věčnou válku“, poté v reakci potvrdil i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Podle něj dal ruský vládce opakovaně najevo, že Rusko je otevřené dialogu k dosažení svých cílů.

24. května 2024 9:38 Čas čtení 0:34 AKTUALIZOVÁNO: Petr Pavel byl po nehodě propuštěn z nemocnice AKTUALIZOVÁNO: Petr Pavel byl po nehodě propuštěn z nemocnice

Příměří však v současné době očekávat spíše nemůžeme. Ukrajina v rámci mírového plánu požaduje i stažení ruských vojsk z ukrajinského území, včetně Krymského poloostrova. Podle agentury Reuters však Putin stažení odmítá a nehodlá o něm ani jednat. Ochotný je jen zmrazit konflikt na současných frontových liniích. Vrácení regionů vyvrátil i Peskov.

Jednání o míru by mohlo pokročit v červnu, kdy se ve švýcarském Bernu bude konat summit o Ukrajině. „Summit bude sloužit jako platforma pro diskusi o způsobech dosažení komplexního, spravedlivého a trvalého míru pro Ukrajinu,“ cituje Zelenského server Novinky.cz.

Rusko na jednání pozváno nebylo, účast by mu mohla být nabídnuta na dalším. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová však uvedla, že se Rusko nehodlá účastnit akcí, na kterých by se probíral mírový plán Zelenského.

Domů
Sdílet
Diskuse