Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
25. června 2024 v 17:44
Čas čtení 0:45

Každý pátý člověk v Česku dobrovolničí. Průzkum ukázal rozdíly mezi muži a ženami

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Každý pátý člověk v Česku dobrovolničí. Průzkum ukázal rozdíly mezi muži a ženami
Zdroj: Pexels/Fox/volně k užití

Dobrovolnickou činnost dělá 19 procent Čechů a Češek. Vyplynulo to ze šetření, které v druhé polovině roku 2023 provedl Český statistický úřad.

Pořádání sbírek, charit, úklid obcí nebo rozvoj sportovních aktivit v místě bydliště. Forem dobrovolnické činnosti je spousta a Češi a Češky je nacházejí a vykonávají rádi. Každý pátý člověk u nás dobrovolničí 2,5 hodiny týdně.

Více žen, muži častěji

Dobrovolnickou činnost v Česku vykonávají spíše ženy. Oproti 17 procentům mužů se jich do činnosti bez nároku na odměnu zapojilo 21 procent. Nejčastěji nakupují sousedům, organizují sbírky, společenské akce či akce pro děti. Zároveň pomáhají na rozvoji obcí nebo hlídají děti a pečují o seniory.

23. června 2024 v 8:00 Čas čtení 8:09 Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“ Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“

Mužů sice v porovnání se ženami dobrovolničí méně, zato ale práci věnují vyšší počet hodin. Nejčastěji dělají podobné činnosti jako ženy, až na hlídaní dětí či péče o seniory. Do jejich agendy se přidala navíc také údržba zeleně, lesa, sázení stromů nebo dobrovolnictví u hasičů. 

Důvodem dobrovolnictví bývá hlavně víra v hodnoty, které daná organizace podporuje, či síla komunity, která se okolo určité činnosti formuje.

Anketa:
Děláš nějakou dobrovolnickou činnost?
Jasně!
Nedělám.
Jasně!
75 %
Nedělám.
25 %
Domů
Sdílet
Diskuse