Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
26. června 2024 v 16:53
Čas čtení 0:35

Dej si pozor. Česko zahltil nový počítačový virus

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dej si pozor. Česko zahltil nový počítačový virus
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití

V květnu se Češi a Češky mohli setkat se škodlivým kódem pro operační systém Windows, který nese název downloader Agent.RWL. Šíří se hlavně pomocí e-mailových příloh.

Jakmile uživatelé a uživatelky přílohu stáhnou, tak se jim virus dostane do počítače. Název této přílohy zněl objednávku_Sollau-000000035_24_826_MBZ_100524_N_200.hta‚‘ nebo ‚1751155914_456409723_KHI_CZ_240506_0946_P.hta.

26. června 2024 v 11:40 Čas čtení 1:38 Začíná výstavba tramvají na Václaváku. Jaké výluky tě čekají? Začíná výstavba tramvají na Václaváku. Jaké výluky tě čekají?

„Malware Agent.RWL patří k velmi pokročilým škodlivým kódům. Poté, co infikuje počítač, do něj stahuje další škodlivé kódy z Google Drive,“ vysvětlil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce společnosti ESET.

Pojem malware označuje škodlivé aplikace či kódy, které narušují normální provoz našich zařízení.

Skoro ve třetině všech případů zachycených detekcí pro operační systém Windows se v květnu objevil na předních příčkách právě tento malware. Je to poprvé, co se stal tolik rozšířeným a předběhl i spyware Agent Tesla.

25. června 2024 v 9:30 Čas čtení 3:40 Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic

„Malware tentokrát obsahoval i tzv. killswitch, což nám opět potvrdilo, že se nejedná o běžnou kybernetickou hrozbu, se kterou se čeští uživatelé systému Windows pravidelně setkávají. Jedná se o funkcionalitu, která dokáže infekci v systému zastavit. To využívají například autoři škodlivých kódů, aby sami nenakazili svá zařízení,“ dodal Jirkal.

Domů
Sdílet
Diskuse