Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. července 2024 v 18:31
Čas čtení 0:40

Zkontroluj si mince v peněžence. Češka našla desetikorunu v hodnotě desetitisíců

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zkontroluj si mince v peněžence. Češka našla desetikorunu v hodnotě desetitisíců
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt /volně k užití

Nákupu potravin v Duchcově v severních Čechách se ženě opravdu vyplatil.

Vrácena ji totiž byla mince ze zkušební ražby roku 1993, která se vůbec neměla dostat do oběhu. Jejich zvláštností je především dle webu Kendro Numismatika zkratka Kč, která je ražena výrazně menším písmem.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:22 Léto a fresh tenisky patří k sobě. Toto jsou momentálně nejvíce cool páry na trhu Léto a fresh tenisky patří k sobě. Toto jsou momentálně nejvíce cool páry na trhu

Hned dvě nalezené desetikoruny prodává sběratel Václav Němec z FJI Coins, dle serveru CNN Prima NEWS je jedna z nich momentálně v holandské aukci, její cena byla stanovena na 250 tisíc korun, postupně se ale bude snižovat. Druhá je v aukci klasické, momentálně je naceněna na 178 tisíc, přihazovat na ni mohou zájemci až do čtvrtka.

Do oběhu bylo podobných desetikorun omylem vpuštěno tisíc, kolik jich je na světě momentálně ale není jasné. Část z nich je u sběratelů, část koluje mezi obyčejnými penězi.

21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?

„Desetikoruny jsou v oběhu nahrazovány novými mincemi rychleji, protože měď desetikorun podléhá oxidaci a opotřebení více než některé jiné mincovní kovy. Starších ročníků je v oběhu již méně. Pravděpodobnost nalezení vzácnější varianty tak každý rok klesá, ale vyloučeno to není,“ upozornila před třemi lety pro CNN Prima NEWS mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

Domů
Sdílet
Diskuse