Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Eva Thonhauserová TASR
dnes 5. října 2024 v 7:13
Čas čtení 0:48

Německo uzavírá důležitou dohodu s Litvou. Plánuje rozmístit své vojáky u hranic s Běloruskem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Německo uzavírá důležitou dohodu s Litvou. Plánuje rozmístit své vojáky u hranic s Běloruskem
Zdroj: flickr/7th Army Training Command

Podle dohody mělo být v Litvě umístěno až 5 tisíc německých vojáků.

  • Litevský parlament ratifikuje dohodu s Německem o umístění bojové brigády na svém území. Pro ratifikaci ve čtvrtek hlasovalo všech 88 přítomných poslanců, informovala tisková agentura DPA.
  • Dohoda, uzavřená 13. září v Berlíně, předpokládá umístění německých vojáků i civilních příslušníků ozbrojených sil v Litvě. Brigáda by měla být připravena k nasazení do roku 2027.
  • Parlament začal plán projednávat minulý týden po projevu německého ministra obrany Borise Pistoria. Někteří poslanci ve čtvrtek poukázali na symbolický význam přijetí dohody v den 34. výročí sjednocení Německa.
4. října 2024 v 11:16 Čas čtení 0:34 Melania Trump podpořila právo žen na potrat. Může tím Donaldovi významně uškodit Melania Trump podpořila právo žen na potrat. Může tím Donaldovi významně uškodit

Širší souvislosti: Litevský ministr obrany Laurynas Kasčiunas označil ratifikaci za „další základní kámen našeho strategického partnerství“ s Německem. Dohodu musí ještě ratifikovat německý Spolkový sněm a datum jejího projednání zatím nebylo stanoveno. Během své návštěvy Litvy Pistorius uvedl, že očekává, že ratifikační proces bude dokončen v příštím roce.

Litva je členskou zemí NATO a podle dohody by zde mělo být umístěno až 5 000 německých vojáků. Až 80 procent z nich bude ve městě Rudninkai u hranic s Běloruskem. Zbytek bude umístěn ve městě Rukla ve střední Litvě.


Prvních zhruba 20 německých vojáků je v Litvě umístěno od dubna, dalších 120 by mělo dorazit začátkem října. Předpokládá se, že vojáci a jejich rodiny budou prozatím žít v hlavním městě Vilniusu a Kaunasu. 

Domů
Sdílet
Diskuse