Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 14. října 2024 v 13:41
Čas čtení 0:38

Podnikáš? V novém roce tě čeká další zvýšení odvodů, podívej se o kolik

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podnikáš? V novém roce tě čeká další zvýšení odvodů, podívej se o kolik
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Za navýšením stojí konsolidační balíček. Cílem je zvýšení stability sociálního systému.

Pro rok 2025 tak počítá Ministerstvo práce a sociálních věcí s nárůstem dohromady o 1 082 korun za měsíc na celkovou částku 7 902 korun. Za sociální pojištění si od ledna OSVČ připlatí 907 korun, platby za zdravotní pojištění stoupnou mírněji, a to o 175 korun.

18. května 2023 v 20:49 Čas čtení 4:57 „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Dochází totiž k růstu tzv. vyměřovacího základu pojistného na sociální pojištění. Letos z 25 procent vystoupal na 30 procent, v roce 2026 by se měl podle plánu dostat až na 40 procent průměrné mzdy. Toto navýšení má živnostníkům zajistit vyšší starobní důchody.

Momentálně totiž platí na odvodech výrazně méně než zaměstnanci, to ale způsobuje, že ve stáří dosáhnou jen na velmi nízké penze a musí žádat o dorovnání peněz z dávek. Navýšením odvodů také Ministerstvo práce a sociálních věcí zajišťuje stabilitu důchodového systému.

„Měsíční záloha na zdravotní pojištění je splatná do osmého dne následujícího měsíce, záloha na sociální pojištění potom do konce aktuálního měsíce,“ upozornila pro server Novinky Gabriela Ivanco, daňová poradkyně ze společnosti Forvis Mazars. 

Domů
Sdílet
Diskuse