Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
včera 22. října 2024 v 13:26
Čas čtení 1:01

Nedaleko Prahy objevili mrtvého vlka. Srazilo ho auto

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nedaleko Prahy objevili mrtvého vlka. Srazilo ho auto
Zdroj: Michael LaRosa, Unsplash/volně k užití

Ke srážce došlo na dálnici D1.

Na dálnici D1 nedaleko Prahy srazil některý z řidičů vlka. Tělo dospělého samce čeká pitva, odborníci zároveň odebrali vzorky pro genetickou analýzu. Výsledky pomohou určit, zda jde o zvíře ze středoevropské nížinné, karpatské či alpské populace, sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Sražený vlk byl nalezen koncem minulého týdne mezi 13. a 14. kilometrem D1. O nálezu byla informována Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, její zoologové potvrdili, že jde skutečně o vlka.

„Dálnice v tomto úseku není dosud oplocená a vlk se ji pokusil přeběhnout v místě, kde jsou přerušená svodidla. Našli jsme tady i sraženou lišku. Právě na podobných místech dochází k pokusům o přebíhání a k srážkám živočichů s vozidly nejčastěji,“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až desítky kilometrů za noc, bariéry pro ně přestavuje hustá zástavba a síť silnic. Na D1 stavbaři při nedávných opravách vybudovali čtyři ekodukty pro migraci zvířat.

Hlaváč podotkl, že hustá silniční síť v krajině nejen přispívá k usmrcování zvířat, ale také omezuje jejich pohyb. Vznikají izolované populace, které nemají kontakt. Příkladem podle něj může být los evropský, jehož populace na jihu Čech se kvůli bariérám v krajině stala izolovanou a je patrně odsouzena k zániku.

„I pro vlky představují dálnice při jejich pohybu krajinou zásadní problém. Pokud na ni narazí, často ji sledují třeba i desítky kilometrů, než najdou místo, kde se rozhodnou ji překonat. Nejenže takové srážky bývají fatální pro zvířata, ale jsou nebezpečné i pro řidiče,“ upozornil Hlaváč.

Domů
Sdílet
Diskuse