Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ella Petrová
dnes 28. října 2024 v 15:13
Čas čtení 0:36

Chalupy jsou u Čechů a Češek opět v kurzu. Začali je ale využívat k něčemu jinému, než bylo zvykem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chalupy jsou u Čechů a Češek opět v kurzu. Začali je ale využívat k něčemu jinému, než bylo zvykem
Zdroj: Archív: Chalúpka uprostred lesa

Vzhledem k nynějšímu zájmu o chaty a chalupy rostou i jejich ceny.

Poslední dva roky se v Česku chaty a chalupy tolik neprodávaly, nyní ale zájem o ně vzrostl. Ve 13 ze 14 krajů dokonce velmi podražily, a to v průměru o 4,5 procenta. Průměrná cena takové nemovitosti v září vyšla na 42 tisíc korun za metr čtvereční, tím pádem chata o rozloze 50 metrů čtverečních by tak stála 2,1 milionu korun.

28. října 2024 v 10:35 Čas čtení 0:52 V New Yorku se konala soutěž dvojníků Timothéeho Chalameta. Dorazil i ten skutečný V New Yorku se konala soutěž dvojníků Timothéeho Chalameta. Dorazil i ten skutečný

V každém regionu vycházejí rekreační nemovitosti cenově jinak. Nejdražší jsou samozřejmě v Praze a Středočeském kraji, kde se cena takové chaty pohybuje od 2,6 až do 3,2 milionu korun. Nejlevněji vyjdou v kraji Karlovarském nebo Zlínském s cenou 1,7 milionu.
 
Nově lidé rekreační nemovitosti využívají k pronajímání nejčastěji přes služby jako je Airbnb. Nejlépe si je pořizují poblíž lyžařských středisek, kempů nebo koupališť, kam turisté rádi zavítají.
 
Zájem o chaty a chalupy výrazně vzrostl během covidových omezení cestování, ale následná energetická krize a zvýšení životních nákladů vedly některé majitele k prodeji.

Domů
Sdílet
Diskuse