Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
19. ledna 2023 v 14:21
Čas čtení 1:22

Mendelova univerzita přišla o akreditace pro některé obory (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mendelova univerzita přišla o akreditace pro některé obory (Aktualizováno)
Zdroj: Wiki Commons/volně dostupné

Na odebrání akreditace pro některé obory se shodla Rada Národního akreditačního úřadu.

Mendelovu univerzitu pravděpodobně čeká odebrání institucionální akreditace v některých oborech. Na této možnosti se shodla Rada Národního akreditačního úřadu. O čtvrtečním oznámení šéfa úřadu Roberta Plagy informovala ČTK

Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity. Podle Plagy došlo k pochybení, s nímž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Rada podle něj zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Plaga též dostal doporučení o zahájení další kontroly na Mendelově univerzitě, která by se měla zaměřit na systém řízení kvality. Rozhodnutí není pravomocné. 

První zprávy o závažném pochybení během působení rektorky Danuše Nerudové na brněnské univerzitě se objevily před Vánoci v médiích, zjištění přinesl Deník N. Univerzita měla podle kontroly Národního akreditačního úřadu porušovat zákon o vysokých školách. Šlo především o kauzu „rychlotituly“, tedy že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Bývalá rektorka univerzity a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na Twitteru uvedla, že doufá, že rozhodnutí úřadu školu do budoucna posílí. „Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější,“ uvedla. Možné pochybení na Mendelově univerzitě bylo v médiích jedním z hlavních témat při její kandidatuře na prezidentku.

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě (PEF), zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ uvedl pro ČTK rektor Jan Mareš.

Doplnil, že děkan PEF vydal také novou vyhlášku, která upravuje a zpřehledňuje evidenci studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech. „Čeká nás všechny ještě obrovský úkol. Vrátit Provozně ekonomické fakultě dobrou pověst a kredit, který si zaslouží. A to v očích občanů této země, našich kolegů, partnerů a zejména našich bývalých, současných i budoucích studentů, dodal rektor.

Článek jsme aktualizovali o reakci rektora Mendelovy univerzity. 

Domů
Sdílet
Diskuse