Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
19. ledna 2023 14:21
Čas čtení 1:22

Mendelova univerzita přišla o akreditace pro některé obory (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mendelova univerzita přišla o akreditace pro některé obory (Aktualizováno)
Zdroj: Wiki Commons/volně dostupné

Na odebrání akreditace pro některé obory se shodla Rada Národního akreditačního úřadu.

Mendelovu univerzitu pravděpodobně čeká odebrání institucionální akreditace v některých oborech. Na této možnosti se shodla Rada Národního akreditačního úřadu. O čtvrtečním oznámení šéfa úřadu Roberta Plagy informovala ČTK

Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity. Podle Plagy došlo k pochybení, s nímž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Rada podle něj zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Plaga též dostal doporučení o zahájení další kontroly na Mendelově univerzitě, která by se měla zaměřit na systém řízení kvality. Rozhodnutí není pravomocné. 

První zprávy o závažném pochybení během působení rektorky Danuše Nerudové na brněnské univerzitě se objevily před Vánoci v médiích, zjištění přinesl Deník N. Univerzita měla podle kontroly Národního akreditačního úřadu porušovat zákon o vysokých školách. Šlo především o kauzu „rychlotituly“, tedy že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Bývalá rektorka univerzity a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na Twitteru uvedla, že doufá, že rozhodnutí úřadu školu do budoucna posílí. „Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější,“ uvedla. Možné pochybení na Mendelově univerzitě bylo v médiích jedním z hlavních témat při její kandidatuře na prezidentku.

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě (PEF), zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ uvedl pro ČTK rektor Jan Mareš.

Doplnil, že děkan PEF vydal také novou vyhlášku, která upravuje a zpřehledňuje evidenci studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech. „Čeká nás všechny ještě obrovský úkol. Vrátit Provozně ekonomické fakultě dobrou pověst a kredit, který si zaslouží. A to v očích občanů této země, našich kolegů, partnerů a zejména našich bývalých, současných i budoucích studentů, dodal rektor.

Článek jsme aktualizovali o reakci rektora Mendelovy univerzity. 

Domů
Sdílet
Diskuse