Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. dubna 2023 8:54
Čas čtení 1:43

Syn mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova tvrdí, že bojoval v řadách wagnerovců na Ukrajině. Kontakt mu prý pomohl navázat otec

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Syn mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova tvrdí, že bojoval v řadách wagnerovců na Ukrajině. Kontakt mu prý pomohl navázat otec
Zdroj: TASR/AP

Nikolaj Peskov tím potvrdil předchozí vyjádření šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Skutečné důkazy však chybí.

Syn mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova v sobotu prohlásil, že bojoval ve válce na Ukrajině v řadách ruské žoldnéřské skupiny wagnerovců. Potvrdil tak předchozí vyjádření šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Informuje o tom TASR s odkazem na agenturu DPA, která však zároveň varovala, že pravdivost tvrzení o účasti Peskovova syna v bojích na Ukrajině zatím nebyla prokázána.


Třiatřicetiletý syn dlouholetého mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova – Nikolaj Peskov, který vystupuje i pod jménem svého nevlastního otce jako Nikolaj Choles – v minulosti dlouhodobě žil ve Velké Británii.

21. dubna 2023 12:19 Čas čtení 1:24 Prezident Pavel se pustil do kritiky Fialovy vlády. Měla se připojit k žalobě Maďarska kvůli diskriminujícímu zákonu LGBT+ osob Prezident Pavel se pustil do kritiky Fialovy vlády. Měla se připojit k žalobě Maďarska kvůli diskriminujícímu zákonu LGBT+ osob

Pomohl mu jeho otec

V sobotním rozhovoru pro ruské bulvární noviny Komsomolskaja pravda (KP) Nikolaj Peskov tvrdil, že se rozhodl zapojit do „speciální vojenské operace“, jak Rusko nazývá svou agresivní válku vůči Ukrajině, protože to považoval za svou povinnost. V tomto rozhodnutí ho údajně podpořili i členové jeho nejbližší rodiny.


Jeho otec mu podle jeho slov pomohl navázat kontakt s Wagnerovou skupinou, v jejíchž řadách po absolvování třítýdenního výcviku bojoval na Ukrajině na základě kontraktu. Nevysvětlil přitom, proč nepůsobil v rámci regulérních jednotek ruské armády.


Nikolaj Peskov v rozhovoru pro KP navíc tvrdil, že v řadách wagnerovců bojoval pod jiným jménem, které však odmítl prozradit. Tvrdí také, že dostal vyznamenání za odvahu.


Šéf wagnerovců v pátek podle serveru Meduza prohlásil, že Peskovův syn, kterého nejmenoval, bojoval na Ukrajině v řadách jeho soukromé vojenské skupiny. Podle jeho vyjádření syn mluvčího Kremlu sloužil „po kolena v blátě a výkalech“ jako obyčejný příslušník dělostřelecké jednotky operující ve východoukrajinské Luhanské oblasti.


Podle Prigožina byl Peskov mladší na Ukrajině šest měsíců, během nichž prokázal „odvahu a hrdinství“, a v současnosti je na dovolené. Prigožin také tvrdil, že to byl on, kdo poradil Dmitriji Peskovovi, aby svého syna poslal raději mezi wagnerovce než do regulérní ruské armády.

22. dubna 2023 11:20 Čas čtení 0:45 Český dobrovolník na Ukrajině je obviněný z rabování. Případ vyšetřuje nový policejní útvar Český dobrovolník na Ukrajině je obviněný z rabování. Případ vyšetřuje nový policejní útvar

Nepotvrdily to žádné důkazy

Tvrzení o zapojení syna Dmitrije Peskova do války na Ukrajině, o nichž informovala ruská státní média, však Prigožin ani Peskov mladší nepodložili žádnými důkazy. K celé záležitosti se dosud nijak nevyjádřil ani samotný mluvčí Kremlu.


Na podzim 2022 se Nikojali Peskovovi dovolal jeden ze spolupracovníků vězněného ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, který se vydával za člena vojenské odvodové komise. Peskov mladší během telefonátu prohlásil, že na Ukrajinu určitě bojovat nepůjde.


Kritici toto jeho vyjádření vnímali jako důkaz toho, že synové příslušníků ruské elity jsou od nasazení do speciální vojenské operace chráněni. Tento názor zastává i samotný Prigožin, podle kterého se děti většiny příslušníků ruské elity vyhýbají nasazení do války, protože „je rodiče ukrývají“.


V sobotním rozhovoru pro KP Nikolaj Peskov (Choles) vysvětlil své vyjádření, které zaznělo během telefonátu se spolupracovníkem Navalného, tím, že „byl nervózní“, protože se již v té době připravoval na nasazení na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse