Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
13. května 2023 v 12:51
Čas čtení 1:14

Cena dálniční známky bude vyšší. Kolik si připlatíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Cena dálniční známky bude vyšší. Kolik si připlatíš?
Zdroj: Wikimedia Commons/Lukas Petr/volně k použití

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představil veřejnosti změny v cenách dálničních známek. Roční kupon bude od 1. března 2024 dražší, měsíční a desetidenní kupony naopak zlevní.

Od března 2024 se změní ceny dálničních známek. Současná cena kuponů byla nastavena v roce 2012 a od té doby se nezměnila. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je však nutné reagovat na vývoj cenové hladiny a suma, kterou řidiči zaplatí za roční cestování po českých dálnicích, se tak nově zvedne. Měsíční a desetidenní kupony naopak mírně zlevní a nově bude možné zakoupit i jednodenní dálniční známku, uvedl Kupka na Twitteru.

11. května 2023 v 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

„Od března 2024 změníme ceny dálničních známek. Nově bude možné zaplatit si jednodenní dálniční známku za 200 Kč, desetidenní bude stát 270 Kč, měsíční 430 Kč a roční poplatek bude ve výši 2300 Kč. Veškeré peníze utržené z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic,“tweetnul šéf resortu dopravy.

Roční dálniční známka stála až doposud 1500 korun a od března příštího roku zdraží o 800 korun. Měsíční kupony naopak o 10 korun zlevní, stejně jako desetidenní známky, které zlevní dokonce o 40 korun. Nově si řidiči budou moci zakoupit také denní kupon, za který zaplatí 200 korun. Veškeré peníze z dálničních známek se podle Kupky vrátí do výstavby a údržby dálnic.

Pro elektromobily zdarma

Elektromobily budou od příštího roku po českých dálnicích cestovat zdarma. Nižší ceny za dálniční známky pak zaplatí také majitelé vozidel jezdících na zemní plyn či biometan nebo majitelé hybridů. 

Roční kupon pro hybridy bude stát 570 korun, měsíční 100 korun, desetidenní 60 korun a denní 50 korun. Majitelé a majitelky vozidel na zemní plyn nebo biometan zaplatí za roční kupon 1150 korun, za měsíční 210 korun, desetidenní 130 korun a denní 100 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse