Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
18. června 2023 13:40
Čas čtení 1:38

Petr Pavel: Demonstrace v Brně kvůli smrti Roma nebyla šťastná. Čí přístup ale naopak ocenil?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel: Demonstrace v Brně kvůli smrti Roma nebyla šťastná. Čí přístup ale naopak ocenil?
Zdroj: Refresher

Po smrti Roma, na kterého zaútočil cizinec, to vřelo i během pietního shromáždění v Brně. Jak na to Petr Pavel zareagoval?

Prezident se vyjádřil k sobotnímu shromáždění v Brně kvůli smrti mladého Roma, který zemřel poté, co ho u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Podle dostupných informací na něj zaútočil Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce a komunitu to rozdělilo. To však Pavel nepovažuje za úplně šťastné. Prezident to řekl v nedělním živém rozhovoru z Pražského hradu, který moderovala Terezie Tománková. Stanice CNN Prima News jej vysílala od 11 hodin. Informuje o tom agentura ČTK.

17. června 2023 16:47 Čas čtení 1:00 „Nesmíme odsuzovat celou komunitu!“ Pieta za mrtvého Roma v Brně rozdmýchala další spory „Nesmíme odsuzovat celou komunitu!“ Pieta za mrtvého Roma v Brně rozdmýchala další spory

Spory rozdmýchala právě sobotní pieta za mladého Roma, při jejíž příležitosti se v centru před Janáčkovým divadlem v Brně sešlo asi 1000 lidí. Původně ohlášené pietní shromáždění se však změnilo v protivládní demonstraci. Ačkoliv jeden z organizátorů Jozef Daniel opakovaně vyzýval lidi, aby poklidně zavzpomínali, část přítomných na místě vyjádřila nesouhlasné emoce.

petr pavel
Zdroj: TASR/AP

Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. Skandovali na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. „My je tady nechceme,“ znělo z davu. O incidentu jsme tě podrobněji informovali v samostatném článku.

Okolnosti nejsou černobílé, zdůraznil Pavel

Petr Pavel zdůraznil, že záležitost je potřeba posuzovat s chladnou hlavou, emoce jsou podle něj zjitřené na všech stranách. Je nutné jednoznačně odsoudit jakýkoli akt takového násilí a zároveň důsledně vyšetřit, co se vlastně stalo, uvedl prezident. „Jsou některé okolnosti, které hovoří o tom, že to nebylo černobílé, že je potřeba, abychom měli jasný obrázek,“ řekl. „Ale to nijak nesmazává fakt, že došlo k zabití nebo k vraždě, podle toho, jak to bude nakonec posouzeno, a z toho musí být vyvozeny jednoznačné důsledky včetně trestu. A to bez ohledu na to, kdo byl účastníkem,“ doplnil.

18. června 2023 10:07 Čas čtení 0:59 Předpověď počasí: V Česku bude tropických 31 °C, udeří i silné bouřky Předpověď počasí: V Česku bude tropických 31 °C, udeří i silné bouřky

Podle prezidenta je potřeba nepaušalizovat a nedělat z věci národnostní nebo rasový problém. Řekl, že demonstraci, kterou svolala romská komunita v Brně, nepovažuje za úplně šťastnou. „Protože některá vyjádření nepomohla ani romské komunitě, ani objektivnímu pohledu na situaci,“ řekl.

Ocenil naopak přístup organizace Romea a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové, které opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Jejich stanovisko podle něj směřuje k tomu, aby byla věc posouzena realisticky a nebylo vyvoláváno napětí.

V sobotu minulý týden před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal dva lidi sedmatřicetiletý cizinec, zřejmě Ukrajinec. Romský mladík v nemocnici zemřel. Policie podezřelého na místě zadržela, v úterý soud poslal muže do vazby. Mezi oběma skupinami je vyhrocená atmosféra, během které se šíří projevy nenávisti. Vše jsme ti podrobně shrnuli zde.

Domů
Sdílet
Diskuse