Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. června 2023 17:22
Čas čtení 1:24

Ponorka Titan: Šéf firmy odmítl varování. Podívej se, co před smrtí napsal v e-mailu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ponorka Titan: Šéf firmy odmítl varování. Podívej se, co před smrtí napsal v e-mailu
Zdroj: OceanGate

Varování ohledně bezpečnosti ponorky Titan společnosti OceanGate generální ředitel společnosti opakovaně odmítl. Vyplynulo to z jeho e-mailové komunikace s předním odborníkem na hlubokomořský průzkum.

Odborník na hlubokomořský průzkum Rob McCallum sdělil generálnímu řediteli společnosti OceanGate Stocktonu Rushovi, že potenciálně ohrožuje své klienty. Vyzval ho, aby ponorku nepoužíval, dokud nebude certifikována nezávislou agenturou. Rush mu odpověděl, že ho „unavují lidé v oboru, kteří se snaží použít bezpečnostní argument k zastavení inovací“. Vyplývá to z e-mailové komunikace mužů, které k dispozici redakce BBC.

24. června 2023 14:00 Čas čtení 1:13 VIDEO: Simulace ukazuje tragickou implozi ponorky Titan. Pasažéři zřejmě zemřeli okamžitě VIDEO: Simulace ukazuje tragickou implozi ponorky Titan. Pasažéři zřejmě zemřeli okamžitě

Rush byl z kritiky frustrovaný, dokládají e-maily

Podle Roba McCalluma napjatá výměna názorů skončila poté, co mu právníci společnosti OceanGate pohrozili právními kroky. „Myslím, že potenciálně stavíte sebe a své klienty do nebezpečné dynamiky. Ve svém závodě s Titanikem zrcadlíte onen slavný výkřik: ‚Je nepotopitelný,‘ “ napsal mimo jiné odborník šéfovi OceanGate.

Rush, který byl jedním z těch, kteří při implozi ponorky přišli o život, ve svých odpovědích vyjadřoval frustraci z neustálé kritiky bezpečnostních opatření Titanu. „Příliš často slyšíme neopodstatněné výkřiky typu ‚někoho zabijete‘. Beru to jako vážnou osobní urážku,“ napsal CEO společnosti v jednom z e-mailů.

McCallum řekl BBC, že opakovaně naléhal na společnost, aby si před použitím Titanu pro komerční zájezdy vyžádala certifikaci. Plavidlo ale nikdy certifikováno nebylo. Prosil prý Rushe, aby při testování a zkouškách na moři postupovali velmi opatrně. Přestože si prý váží inovací a podnikavosti firmy OceanGate, svým přístupem prý firma ohrožovala celé odvětví. Rush ale svůj přístup neustále obhajoval. „Mám vhodnou kvalifikaci, abych rozuměl rizikům a problémům spojeným s podmořským průzkumem v novém vozidle,“ napsal.

Společnost OceanGate se ke zveřejněným e-mailům nevyjádřila.

24. června 2023 15:30 Čas čtení 1:18 VIDEO: Ve Španělsku se objevil za poslední týden už třetí žralok. Český expert řekl, co to znamená VIDEO: Ve Španělsku se objevil za poslední týden už třetí žralok. Český expert řekl, co to znamená

Miniponorka Titan se ztratila v neděli během plavby k vraku parníku Titanik na severu Atlantského oceánu. Přibližně po hodině a 45 minutách plavby miniponorka přestala komunikovat s kanadskou výzkumnou lodí Polar Prince, která ji doprovázela. Ve čtvrtek se nedaleko vraku Titaniku podmořským robotům podařilo najít kousky trosek patřící právě ztracené miniponorce. 

Společnost OceanGate oznámila, že pětice, která se v ponorce Titan nacházela, je po smrti. O život při implozi přišli dobrodruh Hamish Harding (58), miliardář Shahzada Dawood (48) se svým synem Sulemanem (19), francouzský námořní potápěč Paul-Henry Nargolet (77) i zmiňovaný ředitel společnosti OceanGate Stockton Rush (61).

Domů
Sdílet
Diskuse