Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
26. června 2023 16:38
Čas čtení 0:52

Putin měl první projev po pokusu o puč. Wagnerovce kupodivu nezmínil

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin měl první projev po pokusu o puč. Wagnerovce kupodivu nezmínil
Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí pronesl svůj první projev od víkendové 24hodinové vzpoury ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny vedené jejím vůdcem Jevgenijem Prigožinem. TASR o tom informuje na základě zpráv agentur AFP a Sky News.

Ve videu, které bylo v pondělí zveřejněno na internetových stránkách Kremlu, se však Putin o vzpouře nezmínil. Místo toho pouze poblahopřál účastníkům průmyslového fóra, píše TASR.

Není jasné, kde byl Putinův projev zaznamenán

Sky News poznamenává, že nebylo bezprostředně jasné, kdy a kde byl Putinův projev zaznamenán. Podle agentury AFP se jednalo o fórum mládeže nazvané „Inženýři budoucnosti“, kde Putin pochválil podniky za zajištění „stabilního fungování“ průmyslu země „tváří v tvář vážným vnějším výzvám“.

26. června 2023 12:43 Čas čtení 1:07 Prigožina je třeba za pokus o převrat popravit, ozývá se v Rusku. Šéfa Wagnerovy skupiny nadále vyšetřují i přes dohodu s Putinem Prigožina je třeba za pokus o převrat popravit, ozývá se v Rusku. Šéfa Wagnerovy skupiny nadále vyšetřují i přes dohodu s Putinem

Putin v pondělí také telefonicky hovořil s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím, který ho ujistil o své „plné podpoře“, uvedl podle AFP Kreml. Podporu ruskému vedení v souvislosti s událostmi ze 24. června měl vyjádřit také katarský šejk Tamim ibn Hamad Al Sání.

Agentura Reuters v pondělí citovala ruského premiéra Michaila Mišustina, který během televizního zasedání vlády mimo jiné řekl, že Rusko čelí „výzvě pro svou stabilitu“. „Musíme jednat společně, jako jeden tým, a zachovat jednotu všech sil shromážděných kolem prezidenta,“ řekl Mišustin.

Povstání skončilo v sobotu večer

Prigožin v sobotu prohlásil, že jeho muži jsou na cestě do Moskvy ve snaze sesadit ruské vojenské vedení. V sobotu večer však oznámil, že jim nařídil, aby se vrátili do táborů na Ukrajině poté, co běloruský prezident Alexandr Lukašenko zprostředkoval ukončení krize.

25. června 2023 13:01 Čas čtení 1:02 Američané věděli o chystané vzpouře wagnerovců už ve středu. Arzenál jaderných zbraní Moskvy budil obavy Američané věděli o chystané vzpouře wagnerovců už ve středu. Arzenál jaderných zbraní Moskvy budil obavy

Terčem Prigožinovy nejtvrdší kritiky se stal ruský ministr obrany Sergej Šojgu a také náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Domů
Sdílet
Diskuse