Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
7. července 2023 10:05
Čas čtení 1:10

Rakousko bude moct řidičům zabavit auto a vydražit ho. Chce zatočit s překračováním rychlosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rakousko bude moct řidičům zabavit auto a vydražit ho. Chce zatočit s překračováním rychlosti
Zdroj: Porsche

Rakousko chce zavést nové tresty proti řidičům, kteří na silnicích výrazně porušují nejvyšší povolenou rychlost. Těm, kteří se proviní nejvíce, bude možné okamžitě zabavit auto a poslat ho do dražby. Výtěžek bude investován do bezpečnosti dopravy.

Podle ministryně dopravy Leonore Gewessler půjde 70 procent výnosu z dražby auta na konto státního fondu pro bezpečnost dopravy. Zbývajících 30 procent dostane město nebo obec, v níž byl přestupek spáchán.

6. července 2023 19:53 Čas čtení 0:46 Rakouská Pivní strana posiluje, předvolební průzkumy jí přisuzují 12 % Rakouská Pivní strana posiluje, předvolební průzkumy jí přisuzují 12 %

Zabavení auta nebo trvalý zákaz řízení v Rakousku 

Pokud auto nebude v majetku provinilce, dostane řidič trvalý zákaz řízení motorových vozidel na území Rakouska. V každém případě pak viník zaplatí pokutu. Země tím chce předcházet zejména silničním honičkám.

Změnu zákona schválil rakouský parlament. Novela dostala podporu vládních lidovců (ÖVP) a Zelených. Zákon podpořili i opoziční sociální demokraté (SPÖ), proti byli Svobodní (FPÖ), kteří naopak požadovali zvýšení rychlostních limitů, jako to nedávno udělala Itálie.

Za překročení limitu o deset či dvacet kilometrů v hodině zabavení auta nehrozí

„Vysoké překračování rychlosti není žádný kavalírský delikt,“ prohlásil poslanec za stranu Zelených Hermann Weratschnig s tím, že takové chování ohrožuje nejen řidiče, ale i veřejnost. 


Chystané pravidlo bude platit ve třech stupních. První počítá pouze s předběžným zajištěním auta, a to pokud řidič překročí rychlost v obci o 60 km/h a více a mimo obec o 70 km/h. Obecní úřad pak rozhodne, zda vozidlo zabaví natrvalo.

4. července 2023 15:22 Čas čtení 0:37 Praha: Muž s hady na kolečkách prchal před policií Praha: Muž s hady na kolečkách prchal před policií

Pokud řidič překročí limit o méně než 80 km/h v obci nebo o 90 km/h mimo obec, dostane auto nazpět, pokud v posledních čtyřech letech nespáchal žádný rychlostní přestupek. Když limit překročí v obci o 80 km/h a mimo obec o 90 km/h, může se řidič se svým autem rovnou rozloučit. I v případě, že je jeho rejstřík dopravních přestupků čistý.


V Rakousku je v obci povoleno maximálně 50 km/h, mimo obec 100 km/h a na dálnicích 130 km/h. Pravidlo, které začne platit od 1. března příštího roku, bude v praxi znamenat, že pokud bude řidič v obci přistižen při rychlosti 130 km/h a na dálnici 220 km/h, o své auto přijde. 

Domů
Sdílet
Diskuse