Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
13. srpna 2023 13:44
Čas čtení 1:00

Sex po návratu z války. Ukrajinská charita pomáhá vojákům s návratem do sexuálního života

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sex po návratu z války. Ukrajinská charita pomáhá vojákům s návratem do sexuálního života
Zdroj: Pixabay/Sasin Tipchai/volně k užití

Na Ukrajině vznikla charitativní organizace, která se snaží pomoci bývalým vojákům se sexuálním životem poté, co utrpěli fyzické a psychické trauma.

Projekt ReSex vznikl už v roce 2018 pod skupinou Veteran Hub. Podle jedné ze zakladatelek Ivony Kostyny stojí za nápadem na vznik projektu zkušenosti amerických vojáků, kteří se vrátili z války. Informuje o tom stanice BBC.


Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v minulém roce si společnost zajistila financování průzkumu mezi ukrajinskými vojáky a odborníky, aby přizpůsobila svou pomoc přímo mužům a ženám, kteří v zemi tuto pomoc potřebují. Charitativní organizace rozšířila povědomí o své existenci tím, že do nemocnic a zdravotnických středisek rozeslala okolo 6 tisíc brožur.

13. srpna 2023 10:25 Čas čtení 1:20 Předpověď počasí: Do Česka se vrátí tropické teploty, přijdou i bouřky Předpověď počasí: Do Česka se vrátí tropické teploty, přijdou i bouřky

„Ze začátku jsme dostávali rozporuplné reakce. Lidé nám vyčítali, že řešíme sex, když tu umírají lidé,“ říká Kostyna. Vysvětluje také, že společnost ReSex čelila i svým vlastním mylným předsudkům o tom, že všichni zranění váleční veteráni budou mít se sexuálním životem problémy. 

sex předehra
Zdroj: Unsplash/We-Vibe Toys/volně k užití


Odezva je ale v současnosti převážně pozitivní. Charita se momentálně zabývá sexuální problematikou od masturbace přes sexuální hračky až po základy biologie. „Snažíme se pokrýt všechno,“ říká Kostyna a dodává, že v jejich materiálech je také část určená speciálně pro mladé zraněné veterány, kteří ještě sex neměli.

13. srpna 2023 9:53 Čas čtení 0:32 Němec uhasil hořící auto na dálnici pivem Němec uhasil hořící auto na dálnici pivem

Vedoucí projektu ReSex Kateryna Skorokhod také doplňuje, že charita už vydala samostatné příručky pro ženy a muže, aby příslušní partneři měli k dispozici specifické rady přizpůsobené jejich zkušenostem a tělu.


Zdůrazňuje však, že projekt se zaměřuje spíše na emocionální než fyzickou stránku. „Jde o to, jak se můžete přijmout, jak se můžete mít rádi a jak můžete po těchto zraněních budovat vztah sami se sebou a se svým partnerem. Se sexem a s intimitou ve vztahu,“ vysvětluje.

Domů
Sdílet
Diskuse