Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Aneta Gospičová TASR
13. září 2023 15:44
Čas čtení 1:28

Zuzana Čaputová podala žalobu na Roberta Fica

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zuzana Čaputová podala žalobu na Roberta Fica
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka Zuzana Čaputová podala žalobu na šéfa strany SMER-SD.

Prezidentka Zuzana Čaputová ve středu podala žalobu na poslance Národní rady SR Roberta Fica (SMER-SD) na ochranu osobnosti. Důvodem jsou hrubé lži a vymyšlená obvinění, která o ní neustále šíří. TASR o tom informoval prezidentčin mluvčí Martin Strižinec. Podle Fica prezidentka žalobou zasahuje do volební kampaně.

13. září 2023 10:14 Čas čtení 0:53 VIDEO: Slovenský expremiér se porval s Ficovým ministrem. Koukej na řežbu z divokého Východu VIDEO: Slovenský expremiér se porval s Ficovým ministrem. Koukej na řežbu z divokého Východu

„Prezidentka si je vědoma toho, že jako veřejně činná osoba je povinna nést vyšší míru kritiky. Není však povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů či služby jiné moci. Takovou rétoriku bez faktických základů považuje za vědomé zneužívání svobody projevu k vyvolávání nenávisti vůči své osobě,“ vysvětlil mluvčí.


Hlava slovenského státu je přesvědčena, že Robert Fico opakovaným šířením hrubých lží zasahuje do jejích osobnostních práv takovým způsobem a v takové intenzitě, že jediným opravdu účinným prostředkem její ochrany je už jen podání žaloby.

Podle Čaputové jde o reálnou hrozbu

Pokud bude společnost i nadále tolerovat tento typ nenávistných projevů a vymyšlených obvinění, je podle prezidentky namístě obava, že mezi sledovateli Fica a jemu podobných politiků se najdou i jedinci, kteří vyhrotí takové verbální ataky do fyzického násilí. „O tom, že nejde jen o hypotézu, ale o reálnou hrozbu, svědčí opakované výhrůžky adresované přímo prezidentce a jejím nejbližším,“ poznamenal Strižinec.

9. září 2023 11:03 Čas čtení 1:00 VIDEO: Pár souložil na návsi v obci u Nitry, kolem procházeli školáci. Milenci skončili v rukou policie VIDEO: Pár souložil na návsi v obci u Nitry, kolem procházeli školáci. Milenci skončili v rukou policie

Palác také poukázal na rozhodnutí soudů, podle kterých by nároky na přiměřenost prezentovaných tvrzení a jejich pravdivost měly být u veřejně činných osob vyšší, než jsou u běžných občanů.

„Jednak z důvodu jejich společenského postavení, tak i z důvodu značného vlivu na široké masy prostřednictvím sociálních sítí. Podáním žaloby na ochranu osobnosti prezidentka nechrání primárně sebe, ale především instituci, kterou zastupuje, a tím i celou společnost,“ konstatoval mluvčí. Výsledné soudní rozhodnutí může být podle prezidentky přínosem pro ochranu demokratických hodnot a institucí před verbálními projevy, jejichž hlavním cílem je rozsévání negativních emocí a podněcování nenávisti vůči komukoli.

Robert Fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann


Každá společnost, ve které vítězí lži a nenávist, je ohroženou společností, míní Čaputová.

Fico v reakci upozornil, že hlava státu dává civilní žalobu na nejsilnějšího opozičního politika pro jeho vyjádření dva týdny před parlamentními volbami. „Ať si prezidentka dá civilní žalobu, opět velmi jasně zasahuje do předvolební kampaně. Tím dává najevo, že stojí za Progresivním Slovenskem,“ konstatoval. Podotkl, že právě prezidentka dala „vyznamenání fašistům, podepsala nevýhodnou smlouvu s USA a mařila referendum“.

Domů
Sdílet
Diskuse