Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
19. září 2023 13:03
Čas čtení 1:15

Ministr Blažek ven, odhlasovali si Piráti. „Jeho setrvání ve vládě je odpovědností ODS,“ reagoval Rakušan

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministr Blažek ven, odhlasovali si Piráti. „Jeho setrvání ve vládě je odpovědností ODS,“ reagoval Rakušan
Zdroj: Úrad vlády ČR

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce a zástupce ve vládě, aby navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva spravedlnosti. Předseda Pirátů Ivan Bartoš měl mimo jiné zjistit, jaký má ke kauze postoj hnutí STAN.

Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Premiér a Blažkův stranický předseda Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany.

6. září 2023 7:00 Čas čtení 4:26 S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková

Podobně se vyjádřil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. K získání jeho stanoviska vyzvali Piráti svého předsedu, jelikož se Starosty kandidovali v koalici. „Už jsme řekli, že ačkoliv je schůzka Pavla Blažka s panem Nejedlým nevhodná, setrvání ministra Blažka ve vládě, případně jeho odchod jsou odpovědností ODS,“ řekl Rakušan. 

Předseda Starostů připomněl i nedávnou kauzu, jejímž středobodem bylo právě hnutí STAN. Kvůli ní musel ministerský post loni opustit ministr školství Petr Gazdík (STAN), a to kvůli svým kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem. „Ani my jsme se v případě odchodu našeho ministra neodvolávali na názory koaličních partnerů a udělali to, co jsme považovali za správné,“ vysvětlil Rakušan. 

Celkem hlasovalo 545 členů Pirátské strany, tedy téměř polovina. Pro se vyslovilo 331 Pirátů. „Přijaté usnesení navazuje na předchozí stanovisko strany, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády,“ uvedli Piráti na svých webových stránkách. 

Podpora ze strany premiéra

Za svého spolustraníka se postavil předseda vlády Fiala. Podle něj Blažek odpověděl na otázky, jež mu pokládali účastníci jednání, která v souvislosti s kauzou probíhala. Ministr spravedlnosti prý dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co pro něj toto varování znamená.

30. srpna 2023 10:27 Čas čtení 1:51 Zpoplatněný vjezd do celého centra Prahy je vymyšlená blbost, tvrdí Hřib. Kterých částí se má mýto týkat? Zpoplatněný vjezd do celého centra Prahy je vymyšlená blbost, tvrdí Hřib. Kterých částí se má mýto týkat?

V druhé polovině srpna informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou.

„Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada,“ řekl Bartoš.

Domů
Sdílet
Diskuse