Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. listopadu 2023 v 7:46
Čas čtení 0:59

V Česku strmě roste počet případů respiračních onemocnění. Jaká je nejlepší ochrana?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku strmě roste počet případů respiračních onemocnění. Jaká je nejlepší ochrana?
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k použití

Česko se v posledních dnech v souvislosti s nástupem zimního počasí potýká s vysokým výskytem chřipek, covidu i nachlazení.

Počet případů tzv. chřipkových onemocnění v Česku minulý týden vzrostl o 125 procent, počet akutních respiračních onemocnění se zvýšil o 12,9 procenta. Na sociální síti X o tom informovala Hygienická služba ČR. 

Uvedené hodnoty podle hygieniků odpovídají aktuálnímu sezonnímu období. V případě chřipkových onemocnění se však číslo v současné době blíží hranici začátku nepříznivé epidemiologické situace.

29. listopadu 2023 v 9:56 Čas čtení 1:04 Suchý zápal plic se z Číny rozšířil do Evropy. Jaké má příznaky a koho nejvíc ohrožuje? Suchý zápal plic se z Číny rozšířil do Evropy. Jaké má příznaky a koho nejvíc ohrožuje?

Jak se proti podzimním nemocem nejlépe chránit?

Nejlepší obranou proti chřipce a covidu-19 je očkování. Podle Ministerstva zdravotnictví je ideální přistoupit k očkování ještě před rozšířením nemocí v celé populaci. Ideální je poradit se se svým praktickým lékařem*lékařkou nebo se zeptat zdravotní pojišťovny – mnoho lidí totiž může mít očkování zdarma nebo na něj získat příspěvek.

Proti respiračním nemocem, kterým se také říká nemoci z nachlazení, v současnosti žádné očkování neexistuje. Jejich šíření je však možné zmírnit vhodnými preventivními opatřeními. Pokud se necítíš dobře, máš rýmu, kašel a teplotu s bolestmi svalů, zůstaň raději doma. Pokud i přesto musíš svůj domov opustit a vyrazit na místa s větší koncentrací lidí, zakryj si nos a ústa rouškou či respirátorem.

29. září 2023 v 6:00 Čas čtení 7:40 VELKÝ PŘEHLED: Odvykání kouření, sauna, lekce jógy. Na co a kolik ti přispějí zdravotní pojišťovny? VELKÝ PŘEHLED: Odvykání kouření, sauna, lekce jógy. Na co a kolik ti přispějí zdravotní pojišťovny?

Důležité je také dodržovat základní hygienická pravidla, jako je mytí rukou a zakrývání úst rukou při kýchání. Lidé by také měli dbát na vyváženou stravu, pohyb nebo dostatečné množství spánku.

Chřipka, nachlazení, nemoc
Zdroj: Státní zdravotní ústav
Domů
Sdílet
Diskuse