Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. března 2024 13:30
Čas čtení 1:05

Virus HPV způsobuje nádory ohrožující muže i ženy. Jak se chránit a kdo má očkování zdarma?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Virus HPV způsobuje nádory ohrožující muže i ženy. Jak se chránit a kdo má očkování zdarma?
Zdroj: Loono/Radek Vebr/propagační materiál/volně k užití

Šíření informací o zdravotních rizicích viru HPV, vakcinaci proti němu a dalších preventivních opatřeních. To je cílem Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV, který připadá na 4. března.

Nezisková organizace Loono upozornila, že virus může kromě rakoviny děložního čípku způsobovat i jiné druhy zhoubných nádorů, které ohrožují i muže.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

„V souvislosti s HPV se hovoří zejména o rakovině děložního čípku. A je to pochopitelné, jelikož za 99 procent tohoto zhoubného nádoru stojí právě tento virus. Ročně tímto typem rakoviny onemocní 700 žen v České republice, 300 z nich zemře. Neměli bychom ale zapomínat ani na to, že HPV může způsobit i další zdravotní komplikace, které ohrožují nejen ženy, ale také muže. Mimo jiné i další typy nádorových onemocnění,“ uvedla zakladatelka Loono Kateřina Šédová.

Kromě rakoviny děložního čípku způsobuje virus HPV také zhoubné nádory vagíny, vulvy, penisu a análního otvoru. Některé jeho typy se spojují také s rakovinou dutiny ústní, hltanu, hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí. 

Existuje přes 100 typů HPV. Kromě těch, které způsobují rakovinu, a jsou tedy vysokorizikové, se můžeme setkat také s méně nebezpečnými typy. Ty mohou způsobit například genitální bradavice, což jsou drobné nezhoubné výrůstky na genitáliích a v oblasti řitního otvoru, jež se objevují nejčastěji dva až osm měsíců po nakažení.

S HPV se do svých 30 let setká až 80 procent žen i mužů, jedná se o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Přenáší se pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním. K přenosu může dojít při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi.

V rámci ochrany je důležité používat kondom nebo jinou formu bariérové antikoncepce, která může riziko přenosu infekce HPV snížit, přestože jí nemůže stoprocentně zabránit. Nejúčinnější prevencí proti HPV je ale očkování. Jak Loono upozornilo, od ledna 2024 jej kompletně hradí zdravotní pojišťovny, a to dospívajícím dívkám i chlapcům mezi 11. a 15. narozeninami.

Domů
Sdílet
Diskuse