Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
29. března 2024 8:35
Čas čtení 0:33

Barcelonu sužují historická sucha. Problém zhoršují i turisté a turistky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Barcelonu sužují historická sucha. Problém zhoršují i turisté a turistky
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Největší město Katalánska a hlavní turistickou destinaci ve Španělsku již několik měsíců sužují sucha. Vody je nedostatek a obyvatelstva se začínají dotýkat restrikce, které cílí na šetření s vodou. Někteří místní viní ze zhoršení situace turismus.

Katalánská regionální vláda zavedla restrikce, které by měly tento přímý dopad klimatické krize ve španělském regionu pomoci vyřešit – od 1. února mají firmy v Barceloně nařízeno snížit svou spotřebu vody o čtvrtinu, zemědělci až o 80 procent. Další opatření se týká běžného obyvatelstva – jeho denní spotřeba vody by neměla přesáhnout 200 litrů denně.

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Zhoršení situace dávají někteří místní za vinu cestovnímu ruchu a turistům, kteří Barcelonu celoročně hojně navštěvují. Nejvíce proti narůstajícímu turismu protestují klimatičtí aktivisté. Ti na protestech volají po větších restrikcích, které by platily i pro návštěvníky a návštěvnice ze zahraničí.

V tom, že na vině jsou zčásti i turisté, dává aktivistům za pravdu list El País, podle něhož pětihvězdičkové hotely, ve kterých přebývají převážně turisté, průměrně na jednoho návštěvníka vydají 545,5 litru vody denně. Tedy více než dvakrát tolik, kolik má nakázáno maximálně spotřebovat průměrný obyvatel katalánské metropole.

Domů
Sdílet
Diskuse