Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
14. dubna 2024 12:51
Čas čtení 0:54

Íránská armáda po útoku na Izrael: Operace dopadla úspěšně, dosáhli jsme všech svých cílů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránská armáda po útoku na Izrael: Operace dopadla úspěšně, dosáhli jsme všech svých cílů
Zdroj: TASR/AP

Írán podle Mohammada Bákerího nemá v úmyslu pokračovat v této operaci.

Íránská armáda v neděli oznámila, že její útok drony a raketami na Izrael v odvetě za smrtící úder na íránský konzulát v syrském Damašku dosáhl všech svých cílů.


„Operace Čestný slib... ze včerejšího večera do dnešního rána byla úspěšně dokončena a dosáhla všech svých cílů,“ uvedl pro státní televizi náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bákerí.

Důvodem ke spuštění této operace bylo podle jeho slov překročení „červených čar“ Izraelem, což je pro Írán nepřijatelné, píše agentura DPA s odvoláním na Bákerího vyjádření pro íránská média.


Írán podle Bákerího nemá v úmyslu pokračovat v této operaci. Izrael vyzval, aby se zdržel dalšího jednání vůči Íránu, což by podle náčelníkových slov vedlo k rozsáhlejší odezvě.

Noční útok na Izrael 

Írán v noci na neděli vyslal na Izrael přibližně 300 bezpilotních letadel a dronů. Podle vyjádření představitelů této země šlo o odvetu za letecký útok na íránský konzulát v syrské metropoli Damašek z 1. dubna, při kterém zahynulo sedm příslušníků íránských revolučních gard včetně dvou generálů.


Izraelská armáda v neděli ráno oznámila, že 99 procent z vypálených dronů a raket bylo zničeno a útok lze považovat za „zmařený“.


Odvetný útok se podle Bákerího zaměřil na středisko zpravodajské služby a leteckou základnu, odkud izraelské stíhačky uskutečnily útok na íránský konzulát v Damašku. Uvedl, že obě zařízení byla výrazně poškozena a vyřazena z provozu. Izrael však tvrdí, že útok způsobil jen menší škody.

Domů
Sdílet
Diskuse